Zaposleni u Domu zdravlja Trebinje izrazili su razočarenje što je u rebalansu budžeta grada grant za ovu zdravstvenu ustanovu sa predviđenih 200.000 KM smanjen na 150.000 KM, te upozoravaju da će ovakva odluka dovesti do nemogućnosti plaćanja goriva za vozila hitne pomoći, ampuliranih lijekova, grijanja i ostalih režija.

 
U saopštenju, koje je potpisalo stotinjak radnika Doma zdravlja Trebinje, ocjenjuje se da je odluka odbornika nevjerovatna, ako se uzme u obzir da godišnji grant za normalno funkcionisanje ove ustanove ne bi trebalo da bude niži od 500.000 KM, što je, kažu, Ustanova uzaludno i zahtijevala.

Radnici podsjećaju da je grant za 2014. godinu iznosio 300.000 KM, ali je rebalansom budžeta smanjen na 200.000 KM, dok je ovogodišnji grant iz potpuno neshvatljivih razloga smanjen za 50.000 KM.

„Dom zdravlja Trebinje se i bez najnovije odluke Gradske skupštine nalazi u vrlo teškoj materijalnoj situaciji jer nije u mogućnosti da redovno izmiruje obaveze prema dobavljačima, a suočava se i sa blokadama računa zbog neplaćenih poreza i doprinosa“, navodi se u saopštenju.

Zaposleni napominju da grad Trebinje, kao osnivač Dom zdravlja, neispunjavanjem svojih zakonskih obaveza na sebe preuzima odgovornost za neželjene, a moguće i fatalne posljedice.

„Umjesto da se sredstva predviđena za funkcionisanje Dom zdravlja Trebinje povećavaju, suočeni smo sa nevjerovatnom odlukom Gradske skupštine kojom se ona smanjuju, pri čemu se dolazi u situaciju da ustanova od najvećeg strateškog značaja za naš grad potpuno kolabira, što bi imalo dalekosežne posljedice po zdravlje stanovništva i egzistenciju zaposlenih“, upozoravaju zaposleni i pitaju da li je za 30.000 stanovnika Trebinja potreban Dom zdravlja.

Zaposleni u Domu zdravlja apeluju da zvanične institucije da riješe ovaj problem.

Izvor: Srna