Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, bez glasova podrške bošnjačkih delegata, danas je u Sarajevu po hitnoj proceduri usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koje se tiču izbora u Mostaru.
Ovim zakonskim aktom određeno je da se 35 vijećnika u Vijeće grada Mostara bira na neposrednim i tajnim izborima, pri čemu bi područje grada bilo jedinstvena izborna jedinica.

U prijedlogu zakona precizirano je da konstitutivni narodi imaju najmanje po četiri, a nacionalne manjine i ostali najmanje po jednog predstavnika u Gradskom vijeću.

Predlagači zakona, hrvatski delegati u Domu naroda, obrazlažu da se ovim rješenjima provodi odluka Ustavnog suda BiH, koji je još 2010. godine proglasio neustavnim odredbe Statuta grada Mostara koje se odnose na izbor gradskih vijećnika, a time i odredbe Izbornog zakona koje se odnose na ovaj grad.

Prijedlog zakona hrvatskih delegata u decembru bio je pred Domom naroda, ali nije usvojen jer su ga delegati iz reda SDA proglasili štetnim za vitalni nacionalni interes Bošnjaka, nakon čega se Ustavni sud BiH izjasnio da njime nije povrijeđen bošnjački nacionalni interes.

U raspravi o navedenom zakonskom aktu iznesena su suprotstavljena mišljenja hrvatskih i bošnjačkih delegata.

Hrvatski delegati Borjana Krišto i Martin Raguž istakli su da se ovim rješenjima provodi odluka Ustavnog suda i obezbjeđuje ravnopravnost konstutitivnih naroda, nacionalnih manjina i svih drugih građana Mostara, te da se izjednačava vrijednost glasa na području grada, što do sada nije slučaj.

Predsjedavajući Kluba bošnjačkih delegata Halid Genjac ponovio je svoj odranije poznat stav da važna pitanja ne treba usvajati po hitnom postupku.

On je iznio tvrdnju da se predloženim rješenjima zanemaruju Dejtonski sporazum i Ustav Federacije BiH. „Ovim se ukidaju izborna područja i ne isključuje mogućnost dominacije i majorizacije te se posredno mijenja Statut Mostara“, smatra Genjac.

Bošnjački delegat Mehmed Bradarić stava je da odgovornost za Mostar snose SDA i HDZ BiH, koji od rata imaju apsolutnu većinu u Gradskom vijeću.

Jedino rješenje, prema njegovim riječima, jesu izborne jedinice u kojima Neretva neće biti granica.

Dom naroda usvojio je i zaključak da se ovaj zakonski prijedlog uputi Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na izjašnjavanje po hitnom postupku.