Априлски пљускови најављују мајско цвијеће, али и долазак сезоне алергија на пелуд, од којих могу патити и дјеца и одрасли.

Од сезонских алергија попут ове потешкоће има 10-15 посто људи у свијету, а тенденција њиховог развоја је насљедна.

Према ријечима америчког педијатра др. Паула Роумелиотиса, симптоми сезонске алергије могу се подијелити у три основне групе:

Носна: цурење носа или зачепљен нос, сврбеж носа или непца, често кихање

Очна: црвенило, сврбеж и/или сузе

Астма: тешко дисање, кашаљ и/или отежано дисање.

Узроци сезонских алергија

Најчешћи узрок свакако је полен који се на стаблима појављује у периоду цвјетања, од априла до јуна и то на јавору, јасену, храсту, брези… Период њиховог опрашивања зависи од подручја на којем живите. Затим су ту трава и амброзија. Код траве алергије погоршава период када се коси.

 

Када полен уђе у нос алергичне особе, имунолошки систем бурно реагује на њега јер га сматра нападачем. Потом се ослобађају антитијела која организам иначе користи за одбрану од вируса, бактерија и других микроорганизама. Та антитијела нападају алерген, чиме испуштају хистамин у крв, а хистамин узрокује алергијске симптоме.

Ниво полена мијења се из дана у дан, али је највећи у периоду топлог, а влажног времена, стога се препоручује затварање врата и прозора како би се спријечио улазак полена у кућу, нарочито током јутра.

Избјегавајте сушење веша вани у том периоду јер се пелуд у затворене просторе уноси путем одјеће или постељине. Клима уређаји помажу у филтрирању полена, а једини начин да се утврди да ли особа има сезонску алергију је алерготест на кожи или посебан тест крви назван РАСТ.

Третирање сезонских алергија

Лијекови против алергија успјешно третирају симптоме, али не и узрок. Најбољи приступ је да се утврди, а потом и избјегава оно на шта је особа алергична.

Лијекови антихистаминици узимају се по потреби, а иако су старији лијекови тог типа изазивали поспаност, то није случај код новијих.

Специфичне антиалергијске капи за очи такођер олакшавају проблеме, као и пумпице са стероидима које су сигуран и ефикасан начин лијечења носне алергије.

Ови лијекови су ефикасни ако се користе редовно у току одређеног временског периода. Дуготрајна употреба ових лијекова може погоршати ствари.

Припрема за сезонску алергију

Важно је знати да се за сезонску алергију можете припремити, а најбољи начини за ублажавање посљедица су чишћење организма, јачање имунитета, побољшавање исхране и набавка чистача зрака.

С обзиром на то да постоји низ начина за рјешавање овог проблема, важно је на вријеме се јавити љекару како би се рано препознала болест и на вријеме могла примјерено лијечити, а тиме спријечити развој даљих компликација.

Извор: klix.ba