Za razliku od Bosne, koja je prekrivena snijegom koji dostiže i preko pola metra, u Hercegovini su današnje vremenske prilike sušta suprotnost. Razlika u temperaturi između Sarajeva i najvećeg grada u Hercegovini, Mostara na udaljenosti od svega dva sata vožnje jutros je iznosila čak 10 stepeni Celzijusa.

Naime, temperatura jutros izmjerena u glavnom gradu Bosne i Hercegovine iznosila je – 4 stepena Celzijusa, dok je istovremeno u sedam sati temperatura zraka u Mostaru iznosila čak 6 stepeni Celzijusa. Ekipa Anadolu Agency (AA) jutros je u Mostaru zatekla sunčano vrijeme. Stari most u Mostaru, ali i cijeli grad je jutros osvanuo „okupan suncem“.

mostar 2

Iako je vrijeme vedro i sunčano jutros u gradu na Neretvi nije bio primjetan veći broj turista, a građani su iako se vrijeme drastično razlikuje u odnosu na ostatak Bosne i Hercegovine, ipak, zbog subjektivno manje temperature, jer povremeno puše slabiji vjetar većinom bili obučeni u zimsku odjeću.

I u ostalom dijelu Hercegovine jutros su zabilježene temperature u plusu. Tako je u Trebinju bilo 3 stepena, te Stocu 2 stepena Celzijusa.

Temperature u plusu osim u Hercegovini jutros su u Bosni i Hercegovini zabilježene još jedino u Drvaru gdje je u sedam sati bilo 2, te Bijeljini, Gradačcu, Livnu i Zenici gdje je izmjeren 1 stepen Celzijusa.

U Banja Luci, Bihaću, Doboju, Sanskom Mostu i Zvorniku bilo je 0, Bugojnu i Srebrenici – 1, Goraždu, na Ivan Sedlu, Kupresu i Sokocu, te u Jajcu -3, Sarajevu – 4, dok je najhladnije bilo na Bjelašnici sa -11 stepeni Celzijusa.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda navedeno je kako je jutros u Bosni bilo pretežno oblačno vrijeme sa snijegom. U većem dijelu Hercegovine je bilo vedro uz mjestimično malu oblačnost.

Visina snijega u sedam sati na Bjelašnici je bila 260 centimetara, Kupresu 85, Bihaću 57, Bosanski Novom 46, Ivan Sedlu 45, Bosanskoj Gradiški i Gradačcu 26, Gacku 25, Mrkonjić Gradu i Sanskom Mostu 24, Doboju 23, Sokocu 22, Srebrenici 21, Jajcu i Tuzli 19, Sarajevu 16, Banja Luci i Bugojnu 14, Drvaru 12, Nevesinju 11, Bijeljini 9, Zenici 8, Zvorniku 7, Rudom 5 i Višegradu 4 centimetra.

 Izvor:  AA