Ако желите да спојите бизнис и здравље, ова љековита биљка је више него интересантан избор за пољопривредни узгој.

Док смо свједоци великог интересовања за узгој љековитог биља у Херцеговини, прије свега смиља, које ствара и одређене тржишне проблеме за пољопривредне произвођаче којих је све више, у региону се окрећу узгоју врста које су изузетно профитабилне и имају здраву тржишну перспективу.

Због повећане понуде смиља, која из године у годину бива све већа широм Херцеговине, цијена ове ароматичне биљке код откупљивача доживила је заначајан пад и од некадашњих 5 КМ за килограм достигла у неким срединама и најнижу цијену до сада од 2 КМ по килограму.

„Још увијек је профитабилно узгајати смиље, иако је све теже преговарати са откупљивачима који су свјесни своје позиције. Много је нових засада који ће у перспективи утицати вјероватно да цијена пада. Мишљења сам да откуп до 3 КМ по килограму и даље даје смисао овој пословној активности“, говори за наш портал један од узгајивача из околине Требиња.


Велика је заблуда да се и у Херцеговини не може пристојно живити од пољопривреде, јер последњих година сведочимо експанизији сеоског бизниса и великим зарадама од гајења љековитог биља.

Са друге стране биљка аронија је у Србији постала изузетно популарна и све траженија, а према ријечима стручњака шири регион је идеалан за њен узгој.

Ова биљка је у Русији проглашена љековитом, јер су сокови и други производи од овог воћа повољно утицали на здравље људи који су били озрачени у хаварији у Чернобиљу. Многобројне студије указују да аронија смањује смртност од срчаних обољења, тумора и других дегенеративних болести, као и старења. Аронија доказано чисти крв, јача циркулацију и снижава холестерол и крвни притисак. Поред свог чудотворног дејства на човјеков оганизам, ова биљка се прилично лако узгаја и сокови, џемови, чајеви и други производи од ове биљке, могу бити велики извор зараде.

Аронија је постала веома интересантна за гајење. Саднице достижу пун род у осмој години, дају до 10 килограма по жбуну, а тренутна цијена је евро за килограм прве класе. Процјене су да по хектару може да донесе приход од 12.000 евра, кажу из Привредне коморе Србије.

Поређења ради, аронија је по већини параметара значајно љековитија од боровнице која је у нашем народу позната по благородним својствима за човјеков организам.
Погледајте видео прилог који говори о узгоју ароније у Србији:

Аронијa је биљка која лако расте у различитим земљиштима. За лакши пријем најбоље је купити старију одњеговану биљку ( двогодишњи или трогодишњу), сматрају стручњаци. Оне би требало да почну давати плодове већ сљедеће године.
Жбунови ароније нису избирљиви за земљиште на којем су засађене. Они су добро погодни за широк спектар типова земљишта, а најбоље успјевају на осунчаним положајима са довољно влаге у земљишу. Свакако би било пожељно прије садње провјерити квалитет земље, тачније узети узорак земљишта и дати на тестирање. За наше крајеве би било неопходно аронију и наводњавати, а систем кап по кап је идеална опција. Уколико ваша земља није сасвим одговарајућег квалитета можете измјенити тло додавањем органских материја у земљиште…

Може ли се ова чудотворна биљка „удомити“ и у појединим крајевима Херцеговине, показаће вријеме и проницљивост и пословно визионарство пољопривредних произвођача и предузетника у нашој регији, али и стручног особља надлежног за ову тематику.
Херцеговина Промо, фебруар 2017.

Facebook komentari

komentar