Ako želite da spojite biznis i zdravlje, ova ljekovita biljka je više nego interesantan izbor za poljoprivredni uzgoj.

Dok smo svjedoci velikog interesovanja za uzgoj ljekovitog bilja u Hercegovini, prije svega smilja, koje stvara i određene tržišne probleme za poljoprivredne proizvođače kojih je sve više, u regionu se okreću uzgoju vrsta koje su izuzetno profitabilne i imaju zdravu tržišnu perspektivu.

Zbog povećane ponude smilja, koja iz godine u godinu biva sve veća širom Hercegovine, cijena ove aromatične biljke kod otkupljivača doživila je zanačajan pad i od nekadašnjih 5 KM za kilogram dostigla u nekim sredinama i najnižu cijenu do sada od 2 KM po kilogramu.

„Još uvijek je profitabilno uzgajati smilje, iako je sve teže pregovarati sa otkupljivačima koji su svjesni svoje pozicije. Mnogo je novih zasada koji će u perspektivi uticati vjerovatno da cijena pada. Mišljenja sam da otkup do 3 KM po kilogramu i dalje daje smisao ovoj poslovnoj aktivnosti“, govori za naš portal jedan od uzgajivača iz okoline Trebinja.


Velika je zabluda da se i u Hercegovini ne može pristojno živiti od poljoprivrede, jer poslednjih godina svedočimo ekspaniziji seoskog biznisa i velikim zaradama od gajenja ljekovitog bilja.

Sa druge strane biljka aronija je u Srbiji postala izuzetno popularna i sve traženija, a prema riječima stručnjaka širi region je idealan za njen uzgoj.

Ova biljka je u Rusiji proglašena ljekovitom, jer su sokovi i drugi proizvodi od ovog voća povoljno uticali na zdravlje ljudi koji su bili ozračeni u havariji u Černobilju. Mnogobrojne studije ukazuju da aronija smanjuje smrtnost od srčanih oboljenja, tumora i drugih degenerativnih bolesti, kao i starenja. Aronija dokazano čisti krv, jača cirkulaciju i snižava holesterol i krvni pritisak. Pored svog čudotvornog dejstva na čovjekov oganizam, ova biljka se prilično lako uzgaja i sokovi, džemovi, čajevi i drugi proizvodi od ove biljke, mogu biti veliki izvor zarade.

Aronija je postala veoma interesantna za gajenje. Sadnice dostižu pun rod u osmoj godini, daju do 10 kilograma po žbunu, a trenutna cijena je evro za kilogram prve klase. Procjene su da po hektaru može da donese prihod od 12.000 evra, kažu iz Privredne komore Srbije.

Poređenja radi, aronija je po većini parametara značajno ljekovitija od borovnice koja je u našem narodu poznata po blagorodnim svojstvima za čovjekov organizam.
Pogledajte video prilog koji govori o uzgoju aronije u Srbiji:

Aronija je biljka koja lako raste u različitim zemljištima. Za lakši prijem najbolje je kupiti stariju odnjegovanu biljku ( dvogodišnji ili trogodišnju), smatraju stručnjaci. One bi trebalo da počnu davati plodove već sljedeće godine.
Žbunovi aronije nisu izbirljivi za zemljište na kojem su zasađene. Oni su dobro pogodni za širok spektar tipova zemljišta, a najbolje uspjevaju na osunčanim položajima sa dovoljno vlage u zemljišu. Svakako bi bilo poželjno prije sadnje provjeriti kvalitet zemlje, tačnije uzeti uzorak zemljišta i dati na testiranje. Za naše krajeve bi bilo neophodno aroniju i navodnjavati, a sistem kap po kap je idealna opcija. Ukoliko vaša zemlja nije sasvim odgovarajućeg kvaliteta možete izmjeniti tlo dodavanjem organskih materija u zemljište…

Može li se ova čudotvorna biljka „udomiti“ i u pojedinim krajevima Hercegovine, pokazaće vrijeme i pronicljivost i poslovno vizionarstvo poljoprivrednih proizvođača i preduzetnika u našoj regiji, ali i stručnog osoblja nadležnog za ovu tematiku.
Hercegovina Promo, februar 2017.

Facebook komentari

komentar