Dodjelom nagrada sinoć je u Drvengradu završen 10. Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“.

Zlatno jaje, u konkurenciji 22 kratka filma mladih autora iz 19 zemalja, dobio je Mihael Alalu iz Izraela za ostvarenje „Trn“, Srebrno jaje pripalo je danskoj autorki Tone Otili za „Lulu u stvarnom životu“, dok je Mateo Gariljo nagrađen Bronzanim jajetom za film „Niz grlo“, snimljen u švajcarsko-argentinskoj koprodukciji.

Ali Asgari i Farnuš Samadi dobili su Specijalno priznanje za ostvarenje „Tišina“ (Italija/Francuska), dok je nagrada „Vilko Filač“ za najbolju fotografiju otišla u ruke Andreju Maiku za film „Prvi“ u režiji Lada Kvatanija (Rusija).

Najbolja ostvarenja odabrao je međunarodni žiri koji su činili književnica i scenaristkinja Gling Jan (predsednica), advokat i stručnjak za ekonomiju filma Kristijan Valsamidis i režiser Nikola Ležaić, dok su o nagradi „Vilko Filač“ odlučivali direktori fotografije Ištvan Borbaš i Mišel Amatje.

Osnivač „Kustendorfa“ Emir Kusturica dodjelio je prvi put nagradu za najpoetičniji film i to Nikolaju Todorovu iz Bugarske za ostvarenje „Prije sna“.

„Ovaj festival je osnovan u periodu kada se film mijenjao i Kustendorf se trudio da prati i tehnološke promjene i promjene u filmskom jeziku. U vrijeme promjena filmskog jezika, nastojali smo se da budemo što bliži kompromisu između umjetničkog i zabavnog filma“, istakao je Kusturica.

On je uvjeren da je ovogodišnja takmičarska selekcija najbolja do sada.

„Vjerujem da je tako jer smo prikazali širok spektar filmova i predstavili autore koji su hrabri i koji su realizovali svoje ideje prateći nove tehnologije. Zato sam sa svojim prijateljima odlučio da dodjelim nagradu za najpoetičniji film“, rekao je Kusturica, koji je zvanično i zatvorio festival.

Na zatvaranju u sali „Prokleta avlija“ nastupilo je akademsko kulturno-umetničko društvo „Svetozar Marković“ iz Kragujevca sa koreografijom „Tarantelo“.

„Nagrada za buduće filmove“ ove godine je dodijeljena prošlogodišnjem pobjedniku Venecijanskog filmskog festivala Lavu Dijazu (Filipini) i scenaristi Gordanu Mihiću, kome je bila posvećena „Retrospektiva velikana“ festivala.

Gosti festivala bili su i finski autor Anti Jokinen, kineski filmski stvaraoci Liu ie i Džang Jang, belgijska glumica Viržin Efira, a srpsku premijeru imao je Kusturičin film „Na mliječnom putu“.

U muzičkom program nastupili su Kusturica sa „No Smoking Orkestrom“, Novosadski big bend, mongolski trubač Adam Stinga, bluz-džez gitaristkinja Ana Popović, „Van Gog“ i argentinsko-kolumbijski ska pank sastav „Če Sudaka“.

„Na mliječnom putu“ zvijezda „Kustendorfa“

Ogromno interesovanje za film „Na mliječnom putu“ Emira Kusturice, „Retrospektiva velikana“ posvećena scenaristi Gordanu Mihiću i radionice poznatih glumaca i reditelja obilježili su deseto izdanje „Kustendorfa“.

„Kustendorf“ je od 14. januara ugostio studente i mlade autore iz 19 zemalja, kao i priznate stvaraoce, čija su ostvarenja obilježila prošlogodišnje međunarodne festivale.

Najbolje je ove godine birao međunarodni žiri koji su činili književnica i scenaristkinja Glin Jan (predsjednica), advokat i stručnjak za ekonomiju filma Kristijan Valsamidis i režiser Nikola Ležaić. O nagradi „Vilko Filač“ za najbolju fotografiju odlučivali su direktori fotografije Ištvan Borbaš i Mišel Amatje.

Osnivač „Kustendorfa“ Emir Kusturica uručio je prethodnih dana „Nagradu za buduće filmove“ prošlogodišnjem pobjedniku Venecijanskog filmskog festivala Lavu Dijazu (Filipini) i scenaristi Gordanu Mihiću.

Dijaz i Mihić održali su radionicu za studente, a o svojim ostvarenjima i iskustvima govorili su i finski autor Anti Jokinen, autor filma „Cvijeće zla“, kineski filmski stvaralac Liu Đie („De Lan“), kao i belgijska glumica Viržin Efira koja igra glavnu ulogu u filmu „U krevetu sa Viktorijom“ rediteljke Žustin Trie. Na festivalskom repertoaru juče je bio film „Duša na struni“ i radionica Džanga Janga.

Najposjećenija je bila srpska premijera Kusturičinog filma „Na mliječnom putu“, pa je zbog velikog interesovanja publike uvedena dodatna projekcija.

Na programu su bili i filmovi snimljeni po Mihićevim scenarijima: „Kad budem mrtav i beo“ i „Buđenje pacova“ u režiji Živojina Pavlovića, „Vrane“ koje su režirali Mihić i Ljubiša Kozomara, „Mehanizam“ Đorđa Milosavljevića i „Crna mačka, beli mačor“ u režiji Kusturice.

Selekcija „Novi autori“ predstavila je Elicu Petkovu i njen dugometražni film „Žalejka“, Daneta Komljena („Svi severni gradovi“), Džonija Maa („Stari kamen“) i Edoarda de Angelisa („Nedjeljivo“).

Priređena je i izložba fotografija i plakata sa prethodnih devet izdanja festivala i prikazan film o svim gostima koji su posjetili Mećavnik.

Priča o Tibetu

Kineski režiser Liu Đie održao je radionicu za mlade autore i studente poslije projekcije svog filma „De Lan“ u programu „Savremene tendencije“.

Tokom putovanja u selo pod snježnom planinom, Vong, referent za zajam, upoznaje De Lan, Tibetanku koja ga očarava, ali koja je udata za Rigčina. Đie je rekao da je Tibet uvijek osjetljiva tema u Kini i da je zbog toga želio da prikaže ljude koji žive tamo. Radnja je smještena u 1984. kada je došlo do velikih promjena u Kini, posebno na Tibetu.

Izvor: Glas Srpske