Додјелом награда синоћ је у Дрвенграду завршен 10. Међународни филмски и музички фестивал „Кустендорф“.

Златно јаје, у конкуренцији 22 кратка филма младих аутора из 19 земаља, добио је Михаел Алалу из Израела за остварење „Трн“, Сребрно јаје припало је данској ауторки Тоне Отили за „Лулу у стварном животу“, док је Матео Гариљо награђен Бронзаним јајетом за филм „Низ грло“, снимљен у швајцарско-аргентинској копродукцији.

Али Асгари и Фарнуш Самади добили су Специјално признање за остварење „Тишина“ (Италија/Француска), док је награда „Вилко Филач“ за најбољу фотографију отишла у руке Андреју Маику за филм „Први“ у режији Лада Кватанија (Русија).

Најбоља остварења одабрао је међународни жири који су чинили књижевница и сценаристкиња Глинг Јан (председница), адвокат и стручњак за економију филма Кристијан Валсамидис и режисер Никола Лежаић, док су о награди „Вилко Филач“ одлучивали директори фотографије Иштван Борбаш и Мишел Аматје.

Оснивач „Кустендорфа“ Емир Кустурица додјелио је први пут награду за најпоетичнији филм и то Николају Тодорову из Бугарске за остварење „Прије сна“.

„Овај фестивал је основан у периоду када се филм мијењао и Кустендорф се трудио да прати и технолошке промјене и промјене у филмском језику. У вријеме промјена филмског језика, настојали смо се да будемо што ближи компромису између умјетничког и забавног филма“, истакао је Кустурица.

Он је увјерен да је овогодишња такмичарска селекција најбоља до сада.

„Вјерујем да је тако јер смо приказали широк спектар филмова и представили ауторе који су храбри и који су реализовали своје идеје пратећи нове технологије. Зато сам са својим пријатељима одлучио да додјелим награду за најпоетичнији филм“, рекао је Кустурица, који је званично и затворио фестивал.

На затварању у сали „Проклета авлија“ наступило је академско културно-уметничко друштво „Светозар Марковић“ из Крагујевца са кореографијом „Тарантело“.

„Награда за будуће филмове“ ове године је додијељена прошлогодишњем побједнику Венецијанског филмског фестивала Лаву Дијазу (Филипини) и сценаристи Гордану Михићу, коме је била посвећена „Ретроспектива великана“ фестивала.

Гости фестивала били су и фински аутор Анти Јокинен, кинески филмски ствараоци Лиу ие и Џанг Јанг, белгијска глумица Виржин Ефира, а српску премијеру имао је Кустуричин филм „На млијечном путу“.

У музичком програм наступили су Кустурица са „Но Смокинг Оркестром“, Новосадски биг бенд, монголски трубач Адам Стинга, блуз-џез гитаристкиња Ана Поповић, „Ван Гог“ и аргентинско-колумбијски ска панк састав „Че Судака“.

„На млијечном путу“ звијезда „Кустендорфа“

Огромно интересовање за филм „На млијечном путу“ Емира Кустурице, „Ретроспектива великана“ посвећена сценаристи Гордану Михићу и радионице познатих глумаца и редитеља обиљежили су десето издање „Кустендорфа“.

„Кустендорф“ је од 14. јануара угостио студенте и младе ауторе из 19 земаља, као и признате ствараоце, чија су остварења обиљежила прошлогодишње међународне фестивале.

Најбоље је ове године бирао међународни жири који су чинили књижевница и сценаристкиња Глин Јан (предсједница), адвокат и стручњак за економију филма Кристијан Валсамидис и режисер Никола Лежаић. О награди „Вилко Филач“ за најбољу фотографију одлучивали су директори фотографије Иштван Борбаш и Мишел Аматје.

Оснивач „Кустендорфа“ Емир Кустурица уручио је претходних дана „Награду за будуће филмове“ прошлогодишњем побједнику Венецијанског филмског фестивала Лаву Дијазу (Филипини) и сценаристи Гордану Михићу.

Дијаз и Михић одржали су радионицу за студенте, а о својим остварењима и искуствима говорили су и фински аутор Анти Јокинен, аутор филма „Цвијеће зла“, кинески филмски стваралац Лиу Ђие („Де Лан“), као и белгијска глумица Виржин Ефира која игра главну улогу у филму „У кревету са Викторијом“ редитељке Жустин Трие. На фестивалском репертоару јуче је био филм „Душа на струни“ и радионица Џанга Јанга.

Најпосјећенија је била српска премијера Кустуричиног филма „На млијечном путу“, па је због великог интересовања публике уведена додатна пројекција.

На програму су били и филмови снимљени по Михићевим сценаријима: „Кад будем мртав и бео“ и „Буђење пацова“ у режији Живојина Павловића, „Вране“ које су режирали Михић и Љубиша Козомара, „Механизам“ Ђорђа Милосављевића и „Црна мачка, бели мачор“ у режији Кустурице.

Селекција „Нови аутори“ представила је Елицу Петкову и њен дугометражни филм „Жалејка“, Данета Комљена („Сви северни градови“), Џонија Маа („Стари камен“) и Едоарда де Ангелиса („Недјељиво“).

Приређена је и изложба фотографија и плаката са претходних девет издања фестивала и приказан филм о свим гостима који су посјетили Мећавник.

Прича о Тибету

Кинески режисер Лиу Ђие одржао је радионицу за младе ауторе и студенте послије пројекције свог филма „Де Лан“ у програму „Савремене тенденције“.

Током путовања у село под сњежном планином, Вонг, референт за зајам, упознаје Де Лан, Тибетанку која га очарава, али која је удата за Ригчина. Ђие је рекао да је Тибет увијек осјетљива тема у Кини и да је због тога желио да прикаже људе који живе тамо. Радња је смјештена у 1984. када је дошло до великих промјена у Кини, посебно на Тибету.

Извор: Глас Српске