Lepa Brena, Nina Badrić, Senidah, Jala Brat i Buba Corelli, Jelena Rozga, Aleksandra Radović, S.A.R.S… samo su neki od 400 izvođača koji su činili ovaj vrhunski muzički show.

Najbolja pop pjevačica je Lena Kovačević, dok je nagradu za najbolju pop rock numeru dobila grupa Parni Valjak. Nagradu za životno djelo osvojio je Oliver Mandić, dok su nagradu za najveći utjecaj na Balkanu dobili reperi Jala i Buba.

Nagradu za rock numeru dobio je Đule Van Gogh, dok je „Saradnja godine“ pripala Sergeju Ćetkoviću i grupi Who see. Najbolji muzički video je, prema glasovima publike, napravila Nataša Bekvalac.

Nagradu za najboljeg muškog izvođača godine dobio je Saša Matić, dok je u ženskoj konkurenciji trijumfovala Nina Badrić. Bajaga i Đule Van Gogh su osvojili nagradu u kategoriji za najbolje rock muzičare.
Najbolja trap kolaboracija je ona Jelene Karleuše i Gazda Paje, dok je najbolja hip hop pjesma Smoke Mardeljana.
Nagrada za neizbrisiv trag u narodnoj muzici posthumno je pripala Šabanu Šauliću, a nagradu je primila njegova kćerka Ilda.

Najbolja folk numera je „Bogata sirotinja“ u izvedbi Aleksandre Prijović, a nagradu za najbolju trap muziku odnijela je Senidah kojoj je priznanje uručila Jelena Karleuša. Najbolji pop bend je Magla bend.

Petar Grašo je osvojio nagradu za pop numeru muškog izvođača za pjesmu „Voli me“. Priznanje za alternativnu pop numeru osvojio je Buč Kesidi za pjesmu „Nema ljubavi u klubu“, dok je za pop-folk numeru nagradu odnio Vlatko Lozanoski Lozano.

Priznanje za nagradu Novi izvođač dobila je Angelina s pjesmom „Pile moje“, a priznanje za World Music numeru otišlo je u ruke grupi S.A.R.S.

Nagradu za najbolju obradu dobile su Frajle i Tijana Dapčević. YouTube zvijezdom proglašeni su Voyage ft. Breskvica. Specijalno priznanje za regionalni doprinos muzici dobila je Lepa Brena, a Jala Brat, Buba Corelli i Raf Camora dobili su priznanje za najbolju rap/hip hop pjesmu „Zove Vienna“. Za kraj je Golden MAC nagradu dobila Senidah.


Regionalne muzičke zvijezde oduševile su publiku nastupima, a za produkciju na svjetskom nivou pobrinuo se Skymusic. Korišteni su specijalni scenski laseri najpoznatijeg svjetskog proizvođača Kvant, koji su do sada viđeni samo na najprestižnijim svjetskim manifestacijama poput Filmskog festivala u Kanu i Evrovizije.

Baš kako su i najavili organizatori, priuštili su obećani spektakl i glamur, kako za gledaoce u Areni tako i za sve one koji su manifestaciju pratili na televizijama u šest zemalja učesnica: Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i Sloveniji.

Izvor: Klix.ba, FOTO: RTRS