Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras u Trebinju da su se ovaj grad i ljudi u protekle dvije godine preobrazili i da je uspješno realizovan niz značajnih investicija i procesa koji će obilježiti i povećati njegov kapacitet, snagu i ljepotu.


„To je, svakako, razlog zbog čega sam ovdje, a dodatni razlog je i taj, jer je naš vladika Grigorije određen na novu dužnost i hoću večeras da budem sa njim“, rekao je Dodik novinarima u Trebinju, gdje je prisustvovao proslavi krsne slave grada Trebinja i Sabornog hrama – Preobraženja Gospodnjeg.

On je naglasio da je vladika Grigorije mnogo učinio za Hercegovinu i Trebinje, te da je sa njim radio na mnogim projektima i dok je bio predsjednik Vlade, ali i kao predsjednik Republike Srpske, te da su imali volje i snage da zajedničkom sinergijom obezbijede značajne investicije za ovaj grad.

„Vladika Grigorije je bio koegzistencijalni i konstruktivni element u političkom smislu same Hercegovine, ličnost koja je obilježila vrijeme i ne samo rukovođenje i upravljanje Crkvom, već i upravljanje čitavim životom“, naveo je Dodik.

Dodik je ocijenio da vladika Grigorije nije odustajao da animira sve one koji su donosili važne odluke, da ih angažuje i privuče nove projekte u Hercegovini.

„Prije našeg poznavanja, dominantan proces u ovom gradu je bila pomisao na odlazak. Mislim da je ovaj grad sa vladikom i svemu onome što smo učinili u ovom vremenu – grad u koji se dolazi i koji se razvija i širi. Uvjeravam ljude u Trebinju da treba da ostanu“, poručio je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da rado dolazi na ovaj veličanstven dan u Trebinje koji ima i simbolični, a ne samo vjerski karakter.

Dodik je večeras prisustvovao prazničnoj Večernjoj službi Sabornom hramu u Trebinju.

Nakon Večernjeg bogosluženja prošla je litija ulicama grada do Trga slobode, u kojoj je bilo više hiljada građana.

Obraćajući se okupljenima na Trgu slobode NJegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije rekao je da je litija postala simbol grada od 1992. godine.

On je istakao da je i Trebinje sa svojim građanima i Crkvom postalo grad preobražaja i Prebraženja.

Vladika je poručio vjernicima da čuvaju Crkvu, da se okupljaju oko svetinja i da poštuju i vole jedni druge.

 

Izvor: Srna