Gacko - Termoelektrana - Dodik
Bez obzira na probleme javnih nabavki, proizvodnja električne energije u Rudniku i Termoelektrani Gacko neće biti dovedena u pitanje, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nakon sastanka s rukovodstvom preduzeća.

Predsjednik je poručio da je zbog problema nastalih u vezi sa otkrivkom uglja, podržao rukovodstvo da uđu u proces slobodne pogodbe s izvođačima. Najavio je skoro potpisivanje ugovora s kineskim investitorima o gradnji Termoelektrane Gacko 2.

– Problem javnih nabavki za otkrivku uglja ne smije biti kočnica u poslovanju RiTE Gacko – poručio je Dodik. Istakao je da je ovo strateško preduzeće, ali i najznačajniji proizvođač električne energije u regionu, zbog čega je i podržao rukovodstvo.

– Podržavam poslovodstvo u ulasku u proces slobodne pogodbe, kako bi se obezbijedilo da ne dođe do zastoja u proizvodnji. Ukoliko ne bude otkrivke uglja može se zaustaviti proizvodnja, a to bi dovelo do ogromne materijalne štete. Neefikasan sistem javnih nabavki na nivou BiH, apsolutno je kočnica za uspješan razvoj ovakvih kapaciteta – naveo je predsjednik Srpske.

Dodik je istakao da se već godinama pokušava reformisati sistem javnih nabavki, u kojem je najviše korupcije.

TE Gacko suočava i s problemom proizvodne cijene kilovata struje, koja je veća nego što je fakturisana vrijednost za tržište. Naglasio je da je to pitanje kojim se bavi regulator, a može se riješiti povećanjem ili prilagođavanjem te cijene.

– Činjenica je da je proces proizvodnje električne energije u Republici Srpskoj obilježila suša i da je hidrologija veoma slaba. Proizvodnja u objektima poput TE Gacko i Ugljevik ključna je za stabilnost sistema i enegetsku bezbjednost – rekao je Dodik.

Najavljeno je da bi već do kraja mjeseca mogao da bude potpisivan ugovor s kineskim investitorima o početku gradnje TE Gacko 2.

– Dogovorili smo se da ćemo nastaviti punom parom, kako bismo otpočeli izgradnju druge faze TE Gacko – rekao je Boško Kozomora, direktor RiTE Gacko.

Predsjednik Srpske poručio je da će rukovodstvo ovog energetskog giganta i dalje imati njegovu podršku, kao i institucija nadležnih za razvoj i stabilnost sistema. Obaveza rukovodstva je, kaže, da se izbori sa nedostacima u procesu rada, zloupotrebama i kriminalom u preduzeću.

Izvor: RTRS