Nakon skoro deceniju i po hercegovački pčelari mogli bi da imaju rekordnu godinu u proizvodnji meda.

Poslije prošle izuzetno loše godine, medobranje u prvom dijelu ove sezone je bilo jako dobro. Iz košnica se vadilo od 15 do 30 kilograma meda po pčelinjem društvu. Početak sezone nije previše obećavao, jer nije bilo paše zanovjeti i drače, ali je livadska paša bila izuzetno dobra u svim dijelovima Hercegovine.

Pčelari sad čekaju vrijesak, da bi zaokružili ovogodišnje medobranje.

– Ovo je jedna od boljih godina za pčelare. Pčele smo imali na više mjesta na području Trebinja i svugdje je bilo dobro. Nismo ih nigdje drugo ni prebacivali – kaže Neđo Pažin, pčelar. On dodaje da je vrijesak već počeo da cvijeta, što proteklih godina nije bio slučaj.

Stručnjaci upozoravaju da je ovo vrijeme kada pčele treba zaštiti od bolesti i zamjeniti matice, kako bi na proljeće imali zdrava pčelinja društva i uspješnu narednu godinu.

U okviru projekta USAID i Vlade Švedske „Farma 2“, članovima Udruženja pčelara „Leotar“ iz Trebinja nedavno su uručene vrcaljke, kocke, kade za otklapanje i druga pčelarska oprema vrijednosti od 74.500 KM.

Obrad Ninković, predsjednik Udruženja pčelara „Leotar“ rekao je da su za projekte nabavke pčelarske opreme aplicirali prošle godine.

– Razgovarali smo sa pčelarima koji su naveli koja im je oprema neophodna, raspisan je tender, pa potpisani ugovori. Anketirali smo sve članove udruženja, njih 36 je iskazalo potrebu za nekom vrstom pčelarske opreme. Ugovorom je predviđeno da pola novca za pčelarsku opremu obezbjeđuje USAID, a ostatak pčelari – pojasnio je Ninković. On navodi da će sličnih projekata biti i u narednom periodu.

– U planu je da ponovo apliciramo za nabavku pčelarske opreme, a uslovi će biti kao do sada, pola – pola, ili još povoljniji – kaže Ninković.

Trebinjski Agrarni fond podjelio je krajem maja 20 paketa od po pet košnica pčelarima početnicima iz Trebinja. Košnice su dobili trebinjskih pčelara koji imaju od jednog do 20 pčelarskih društava i koji su članovi nekog pčelarskog udruženja.

Pomoć za svakog pčelara je 500 KM, a ukupno će za ovaj projekat biti izdvojeno 20.000 KM. Rodna godina vjerovatno neće smanjiti cijenu kilograma meda od 18 KM, jer pčelari kažu da su imali velike troškove prošlih godina koje su bile izuzetno loše.

Prepoznatljiv brend juga RS

U Agrarnom fondu su najavili podjelu još 20 paketa košnica za 11 trebinjskih pčelara koji su ispunili uslove prvog poziva i devet koji ispune uslove dugog javnog poziva. Cilj ove pomoći, kao i radionica o pčelarstvu, je da se ta grana poljoprivede i dalje razvija na jugu Hercegovine, pošto je med prepoznaljiv brend ovog dijela RS.

 

Izvor: Srpskainfo.com