Истраживачи кажу да мушкарце одбијају интелигентне жене и да тај велики “недостатак” успевају да превазиђу само у случају да је њихова изабраница “изузетно атрактивна”.

Научници Економског факултета у Варшави проучавали су резултате више од 4.000 састанака “на слепо” на којима је око 560 људи имало четири минута да упозна потенцијалне партнере.

Учесници, од којих су сви били студенти Колумбија универзитета у Њујорку, затим су оцењивали једни друге према привлачности и интелигенцији.

Женама су се допадали или паметни или згодни мушкарци, али су припадници “снажнијег пола” нешто компликованије доживљавали своје партнерке.

Они су, наиме, превасходно ценили њихов физички изглед, а међу лепотицама су се према њиховом мишљењу истицале оне које су паметне.

Међутим, научници су открили да мушкарци постављају “границу” после које се интелигенција сматра непожељном, што значи да жена мора бити изузетно привлачна, да би поништила “негативан” утисак који оставља њена интелигенција.

У раду објављеном у часопису “Personality and Individual Differences” стоји: “Док траже партнере, жене не искључују мушкарце који су мање физички атрактивни. Чак и они мушкарци које жене не сматрају привлачним, могу оставити позитиван утисак, ако делују интелигентно. Мушкарци, с друге стране, показују потпуно другачији приступ. У њиховој перцепцији, што жена делује интелигентније, то мора деловати физички привлачније, како би је узели у разматрање за потенцијалну партнерку”.

 

Извор: Daily Mail / B92