У току је пријављивање за посматраче локалних избора, који ће бити одржани у октобру, пријавити се могу грађани који нису страначки активни, а за свој рад биће плаћени 55 КМ, најављено је из коалиције „Под лупом“.

 

„За изборни дан планирано је ангажовање 3.000 посматрача, који ће посматрати изборе на сваком другом бирачком мјесту у БиХ, што је отприлике 2.700 бирачких мјеста“, каже Јована Кљајић, портпарол коалиције „Под лупом“. За нестраначко посматрање избора могу се пријавити сви пунољетни грађани БиХ, а пријаве трају до 7. септембра.

У сврху посматрања изборног дана биће укупно издвојено 344.344,40 КМ, у шта улазе трошкови накнада, пореза, комуникације, превоза, 140 тренинга за посматраче те остали трошкови.

А за дугорочно посматрање локалних избора путем мреже од седам регионалних уреда и 42 дугорочна посматрача који су ангажовани на период од три мјесеца биће издвојено 190.169,30 КМ, у шта улазе трошкови мјесечних накнада, пореза, комуникације, превоза, обука и рада на терену.

Странке такође желе да тај изборни дан прође регуларно, те ће имати посматраче. Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске, каже да ће ова странка имати посматраче на сваком бирачком мјесту, али да још нису утврдили тачан број.

„Ми ћемо се потрудити да кандидати са листе омогуће посматрачима накнаду за гориво, храну, пиће и допуне за телефон“, додаје Стевандић.

И СНСД, као и за све досадашње изборе, планира да ангажује посматраче.

„То је најбољи начин да обезбиједимо фер и коректне изборе, уз поштовање свих изборних процедура и правила. Планирамо да ангажујемо најмање по два посматрача за свако бирачко мјесто у Републици Српској, Брчко дистрикту и циљним општинама у ФБиХ, што значи да ћемо имати преко 5.000 посматрача на дан избора“, кажу из ове странке.

 

СНСД се ослања и на чланове активисте који волонтерски обављају ову активност.

 

Извор: Независне новине