Dječiji dodatak u ovoj godini moći će da ostvari 15 odsto mališana više nego lani, a budžetom Fonda za dječiju zaštitu RS za isplate tog dodatka planirano je 23,4 miliona maraka.

Direktor Fonda za dječiju zaštitu Momir Popić rekao je da će u 2015. godini dodatak primati mjesečno prosječno 36.000 djece.

– Veći obuhvat djece dodatkom planiran je zbog povećanja imovinskog cenzusa za ostvarivanje prava na dodatak. Prihodi po članu domaćinstva, kao uslov za ostvarivanje ovog prava, za drugo dijete umjesto 75 iznose 81 KM, za treće umjesto 80 iznose 85 i za četvrto dijete umjesto 90 iznose 93 marke po članu domaćinstva – objasnio je Popić.

Osjetljive kategorije djece pravo na dječiji dodatak ostvaruju bez obzira na imovinski cenzus, a godišnje je ovim pravom obuhvaćeno oko 5.000 djece.

Popić je istakao da će dodatak biti redovno isplaćivan kao i do sada i da za drugo i četvrto dijete iznosi 35, a za treće 70 KM. Za osjetljive kategorije dodatak iznosi 90 KM po djetetu.

Predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece iz Banjaluke Jovan Radovanović kao prioritet Udruženja za ovu godinu ističe ukidanje imovinskog cenzusa i povećanje iznosa dodatka.

– Naš cilj je i da sva djeca ostvare pravo na dodatak, bez obzira na broj djece u porodici. Sada drugo, treće i četvrto dijete dobijaju dječiji dodatak i to prema imovinskom cenzusu koji određuje da samo teški socijalni slučajevi imaju ovo pravo – rekao je Radovanović.

Izvor: Glas Srpske