Od davnina poznata po svom čudotvornom, ljekovitom dejstvu, divizma je u antičko vrijeme smatrana magičnom biljkom.

Legenda kaže da ju je Odisej nosio da bi se zaštitio od čini čarobnice Kirke, Stari Rimljani su je brali izgovarajući magične riječi, dok su hrišćani osveštanim buketićima, u kojima se obavezno nalazila i divizma, kadili kuće na Jovandan. Zbog izdužene stabljike i krupnih žutih cvjetova, u narodu je zovu i kraljevska svijeća. Raste po šumskim čistinama, slabo plodnim zemljištima, ali i pjeskovitim obalama rijeka i potoka.

Cijela biljka je ljekovita, s tim što se korijen vadi u martu, a cvjetovi i listovi beru se tokom cijelog ljeta i jeseni po suvom i sunčanom vremenu, najbolje ujutru čim ispari rosa. Svježi cvjetovi se suše u tankom sloju u hladu, na prozračnom mjestu kako bi se očuvala boja.

Poslije sušenja trebalo bi da se čuvaju u staklenim posudama na tamnom mjestu, da ne bi povukli vlagu. Zanimljivo je da su tek ubrani cvjetovi prilično neprijatnog mirisa, dok su osušeni prijatniji i podsjećaju na med.

Divizma u vidu čaja, obloga, ulja ili tinkture je jedan od najboljih prirodnih lijekova kod zapaljenja disajnih puteva, promuklosti, kašlja, katara bronhija, bronhitisa, zapaljenja pluća. Čaj se preporučuje protiv astme, smetnji u srčanom ritmu, grčeva u stomaku, bolova u želucu, neuralgija, ali i kod nervoze, teskobe, drhtanja. Isitnjeni i zgnječeni listovi pomiješani sa medom u vidu obloga hlade opekotine i izvlače bol.

Divizma je svoju efikasnost pokazala i u liječenju ekcema, upalnih promjena i drugih kožnih oboljenja, hemoroida, kao i u slučaju infekcija oka – konjuktivitisa, suzenja, iritiranosti… Ulje od ove biljke primjenjuje se u liječenju očiju, ušiju, kostobolje i reume.

RECEPTI

Čaj – dvije kašičice cvjetova prelijte sa 300 mililitara ključale vode, ostavite da odstoji tri minuta, procijedite i pijte najmanje dva puta dnevno po jednu šolju. Čaj je još efikasniji ukoliko se navedena količina prelije ključalim mlijekom, procijedi i pije više puta na dan po jedna šoljica.

Obje vrste čaja naročito su djelotvorne kod suvog katara, koji je praćen jakim nadražajem na kašalj. Za noćne napade najbolje je čaj zasladiti medom po sopstvenom nahođenju, sipati u termos i uzimati čim se kašalj javi.

Obloge – dvije kašičice cvjetova kuvaju se u mlijeku dva minuta. Sadržaj se zatim procijedi i rashladi do temperature podnošljivosti kože na koju se oblozi stavljaju.

Ulje – Svježe ubrani cvjetovi, u količini po sopstvenom nahođenju, stavite u staklenu posudu, dobro zatvorite i ostavite da stoje na suncu. Nakon izvjesnog vremena iz cvjetova će početi da se izdvaja uljni rastvor, kojim se mažu bolna mjesta zahvaćena gihtom i reumatizmom. Ovo ulje korisno je i za liječenje spoljnih rana na koje se stavlja po nekoliko kapi. Efikasno je i u terapiji unutrašnjih krvarenja, a u tom slučaju uzima se po jedna čajna kašičica tri puta na dan, pri čemu mora da se vodi računa da je ulje uvijek svježe.

Izvor: Nezavisne novine