O tome kako možete naučiti djecu da vode računa o novcu i na taj način izbjegnu probleme u budnućnosti, govori Irina Lobanova, rukovodilac odeljenja za istraživanja bankarskog sektora NAFI.

 

U većini porodica nije običaj da se sa decom planira budžet niti da se sa njima razgovara o pitanjima vezanim za novac. Ova navika dovodi do toga da je većina odraslih i tinejdžera finansijski nepismena. 

Irina Lobanova, rukovodilac odeljenja za istraživanja bankarskog sektora NAFI, navela je nekoliko jednostavnih pravila koja će novim generacijama pomoći da izbegnu stare probleme.

1. Džeparac

Deca treba da imaju svoj novac koji redovno dobijaju.

Treba se potruditi da se detetu daje barem malo novca. Na primer, ako ne postoji druga mogućnost, dete treba da ostavlja sebi bar kusur od kupovine. Ali bolje bi bilo da to bude mala suma koju će redovno dobijati.

2. Težnja za zaradom

Treba sa detetom raditi na sistemu motivacije: objasniti mu za koje poslove će dobiti novac i pod kojim uslovima. Najvažnije je da se novac ne daje i ne oduzima nasumično i bez reda, već sve treba da bude uređeno po određenim pravilima kako bi dete bilo spremno za život kao odrasla osoba i kako bi razumelo da će za nešto dobijati novac, a da će ga zbog drugih stvari gubiti. Tako će moći i da pravi sopstvene „finansijske” planove.

3. Količina novca

Džeparac ne treba da pokriva sve detinje potrebe. Dete treba da bude motivisano da nešto i zaradi. Na primer, može mu se ponuditi mogućnost da zaradi novac tako što će nešto uraditi za porodicu. Pod i prašinu, recimo, može da briše bez nadoknade, ali za pranje auta može dobiti mali „bakšiš”.

4. Planiranje

U sledećoj fazi dete treba da nauči da planira. Treba da ima notes u koji će zapisivati sve finansijske transakcije. Najbolje je objasniti mu da tako rade svi odrasli i da bi bilo dobro da ono čini to isto. Neko vreme treba pratiti kako dete vodi ove beleške i posmatrati kako se snalazi. Veoma je važno da se na dete ne vrši pritisak i da se ne traži od njega da novac troši po vašoj želji. Dete treba da shvati da ove procese kontroliše ono samo, a ne njegovi roditelji.

5. Razgovori o novcu

Sa detetom treba razgovarati o novčanim pitanjima. Novac se detetu može davati već od četvrte godine. Dobro je da već u tom uzrastu drži novac u rukama i stvori o njemu neku predstavu.

6. Porodični budžet

Od desete godine dete treba postepeno uključivati u planiranje porodičnog budžeta. Treba mu pokazati koje prihode i rashode ima porodica i ponuditi da zajedno sa vama izračuna budžet, a ujedno mu objasniti zašto ne dobija više novca. Detetu treba pokazati šta se dešava kada izmoli igračku koja nije u planu. Treba mu pokazati da za neku stvar najpre treba štedeti.

7. Rad na greškama

Ako dete stalno štedi i planira finansijske ciljeve, tada možemo znati da je nešto naučilo. Na primer, ako hoće da nabavi skup tablet i mi vidimo da je tokom nekoliko meseci dete štedelo, a ranije je već uspelo da postigne nekoliko takvih ciljeva, možemo zaključiti da kod njega počinje da se formira navika. Ali čak ni u tom slučaju ne treba da zaboravimo na njegove finansijske brige. Jednom u nekoliko meseci sa detetom treba razgovarati o tome kako stoji sa novcem. Ako mu nešto ne polazi za rukom, treba pogledati kakve greške pravi. Uspehom se može smatrati tek situacija u kojoj dete ne samo da uspešno upravlja svojim novcem, nego počinje da shvata i da nešto može doprineti porodici.

Izvor: B92