Nikola Tesla jedan je od najuticajnijih pronalazača svijeta, koji je zauvjek izmjenio tok kojim se čovječanstvo kretalo.

Predstavljamo vam nekoliko stvari koje nista znali o Tesli:

1. Šok zbog smrti brata pretvorio ga je u mistika

Prelomni trenutak u djetinjstvu Nikole Tesle bila je smrt njegovog starijeg brata Daneta. U godinama poslije njegove smrti, Tesli, čiji su otac i deda bili pravoslavni sveštenici, počela su da se javljaju priviđenja “vatrenih jezika” u vazduhu.

Kao tinejdžer je uspio da snagom volje kontroliše te vizije, ali je kasnije tokom života počeo da ih prihvata, a kasnije je tvrdio da može da komunicira čak i sa njujorškim golubovima.

2. Tesla je na kratko živio od kopanja kanala

Nakon što je diplomirao, Tesla je radio za Edisonovu kompaniju u Parizu, ali je otputovao u SAD 1884. nadajući se da će raditi za Edisona lično.

Tesla je brzo dobio posao inženjera u sjedištu kompanije, zahvaljujući tome što je “Čarobnjaka iz Menlo Parka” impresionirao svojom genijalnošću i vrijednoćom.

Nakon što je Edison usputno rekao da će platiti 50.000 dolara osobi koja unaprijedi dizajn generatora jednosmerne struje, Tesla je noćima radio kako bi došao do rješenja.

Edison je odbio da mu plati, tvrdeći da se šalio. Nedugo potom, Tesla je napustio Edisona kako bi sam otvorio kompaniju, ali je u nedostatku novca, dok je tražio investitore, kopao kanale za dnevnicu od dva dolara, kako bi skrpio kraj s krajem.

3. Uz pomoć Marka Tvena umalo je otkrio rentgenske zrake

Tven i Tesla su se sprijateljili devedesetih godina 19. vijeka zahvaljujući Tvenovoj dugogodišnjoj fasciniranosti tehnologijom i inovacijama.

Pošto je posjetio Teslu u njegovoj laboratoriji, Tven je pozirao za jednu od prvih fotografija pod svjetlošću inkandescentne sijalice.

Tesla i fotograf Edvard Ringvud Hjuit pozvali su Tvena u laboratoriju da pozira još jednom, ovog puta pod svjetlošću takozvane Krukove cijevi.

Kada je pronalazač pregledao dobijene negative, mislio je da je aparat bio pokvaren, jer su dobijene fotografije bile zamućene.

Samo nekoliko nedelja kasnije, njemački naučnik Vilhelm Rentgen objavio je otkriće retgenskih zraka koje proizvodi Krukova cijev, pa je Tesla shvatio da su Tvenovu fotografiju pokvarili metalni zavrtnji u kameri.

4. Napravio je brodić na daljinsko upravljanje

U jeku špansko-američkog rata 1898. jedan od Teslinih projekata bio je minijaturni brod koji se pokrtao, zaustavljao i kojim se upravljalo putem radio signala.

Kada je podnio zahtev za patent, američki Patentni zavod odbio je da vjeruje da bi takav uređaj mogao da radi i poslao svog agenta u Teslinu laboratoriju u Menhetnu, kako bi demonstrirao svoju ideju.

Tesla je pokazao brod i drugim važnim posjetiocima, uključujući J.P. Morgana i Vilijama K. Venderbilta.

Rekao je Njujork Postu da bi njegov izum, koji bi omogućio da se bitke vode i bez stavljanja ljudi u rizik, mogao da okonča ratove u cijelom svijetu.

5. Zaista je primio signale iz svemira

Tokom leta 1899. Tesla je postavio poljsku laboratoriju u Kolorado Springsu, kako bi ispitao mogućnosti prenošenja informacija i struje na velike udaljenosti.

Jednog julskog dana, dok je pratio grmljavinu, Teslina oprema prikupila je seriju neobičnih signala.

%