Стрес је човјеку један од највећих непријатеља, а због данашњег начина живота неизбјежан. Ипак, постоје начини који помажу у борби против стреса.

 

Смијех смањује стрес, јер кад се смијете гласно, убрзава се крвоток, а тим се повећава количина кисика која стиже до органа.

Проводите вријеме с кућним љубимцем, јер само након неколико минута игре с мачком или псом, тијело лучи хормоне због којих ћете се боље осјећати, а истовремено се смањује количина хормнона повезаних са стресом попут серотонина и пролактина, који штете организму.

Поспремите простор у којем живите, јер неуредност доноси нежељену напетост. Експерти тврде да се људи поспремањем рјешавају стреса, јер урадност дјелује задовољавајуће и умирујуће.

Радите кућанске послове док слушате музику, направите листу ствари које морате урадити и крените на посао. Тако ћете се ријешити вишка калорија, а такођер нећете бити константно уморни и под стресом.

Пијте сокове, јер витамин Ц помаже у контроли стреса снижавајући ниво хормона повезаних са стресом, као што је кортизол.

Пјевајте, без обзира да ли то лијепо звучи или не. Истраживања су показала да су људи који пјевају сретнији и отпорнији на стрес.

Шетајте, јер је то један од начина који потиче тијело да лучи ендорфине, због чега ћете се осјећати добро. Лагане вјежбе су такођер изузетно корисне.

Секс је сјајан за борбу против стреса и опуштање, јер снижава крвни притисак, повећава самопоуздање и повећава осјећај интимности с партнером.

Дубоко дишите и користите мирисе лаванде и рузумарина. Кисик ће вам помоћи да се смирите и побиједите стрес.

Извор: klix.ba