Ukoliko imate osjećaj da vam novac ‘curi’ i nestaje a da ne znate kako, vrijeme je da razmislite o promjenama i budućnosti. Osnova svega je štednja i postavljanje ciljeva, kako bi vi i vaša porodica u svakom trenutku imali finansijsku sigurnost. U nastavku su neki od primjera kako je najlakše uštediti novac i savjeti kako s njim pametno upravljati.

Štednja na zabavi

Gotovo sve informacije koje su vam potrebne danas u digitalnom dobu, možete pronaći na internetu. Iako vam se pretplata na neki časopis možda ne čini veliki iznos, razmislite možete li do informacija koje vam se u njemu nude doći besplatno. Koliko je u vašem domu DVD-a, CD-a koji samo kupe prašinu?

Naravno, svima nama je potrebna zabava i sigurno se povremeno trebamo počastiti stvarima koje nas čine sretnima, ali nikako ne bi smjeli dozvoliti da novac na zabavu bude novac bačen u vjetar.

Štednja na troškovima za automobil

Mnogi bez automobila danas ne mogu, a troškovi su veliki. Razmislite bi li vam se, s obzirom na nižu cijenu, isplatila ugradnja plina. Ukoliko namjeravate kupiti novi automobil, u obzir uzmite i automobil star nekoliko godina – stanje takvog vozila može biti neznatno lošije od onog koje je sasvim novo, a cijena mu je u prosjeku niža za oko 30 posto. Ne zaboravite i da je vožnja biciklom puno jeftinija, ali i zdravija.

Štednja na hrani i piću

Ako su vaš izbor pizzerije, fast food lanci ili gotova hrana kupljena u trgovinama, razmislite o promjenama u prehrani – moguće je uz manje novca hraniti se i živjeti zdravije. Kuhajte sami i planirajte obroke na temelju onoga što imate doma. Kad odlazite u trgovinu nosite sa sobom spisak, kako bi izbjegavali trošenje novca na nepotrebne stvari. Ne trošite novac na flaširanu vodu. U većini naših gradova kvalitet vode iz česme je jako dobra, a oni koji su sumnjičavi mogu ugraditi filter za pročišćavanje vode.

Štednja na stvarima bez kojih možemo

Ako ste pušač, riješite se ove loše navike. Cigarete su opet poskupile, a kako je najavljeno, to je tek jedna „runda“ u nizu. Razmislite koliko novca otpuhnete u dim.

Uporedite cijene i nekih troškova poput onih za životno osiguranje, proizvoda za djecu ili lijekova. Ako koristite neke lijekove, ukoliko je moguće, birajte generičke koji su puno jeftiniji a podjednako su učinkoviti.

Štednja na režijama

Gašenjem primjerice kompjutera ili televizije kada ste daleko od njih, štedićete na računima za struju. Iako vam se to vjerojatno čini kao sitnica, niste u pravu – riječ je o lošim navikama koje nas prate kroz cijelu godinu. Količina električne energije koju na kraju potrošite nije zanemariva.

U zimskim mjesecima po stanu ne morate hodati u majici kratkih rukava, niti dugo držati otvorene prozore dok su vani niske temperature.

Štednja na računima za telefon, mobilni…

Razmislite o paketima koje nude telekom operateri. Uporedite cijene i provjerite jeste li odabrali najpovoljniji. Treba li vam baš sve što koristite – primjer su kablovska televizija ili paket koji nudi neograničene besplatne minute s fiksnog telefona. Treba li vam baš novi mobilni  ili neki drugi uređaj?

Štediti se može i na …

Napravite spisak za sljedeći mjesečni šoping, pa ga nakon par dana pregledajte. Sigurno će te zaključite da vam sve što ste stavili na listu nije neophodno i da možete bez nekih stvari na koje iz mjeseca u mjesec trošite novac.

Koliko imate kreditnih kartica, trebaju li vam sve? Riješite se viška i po ovom pitanju, jer novac koji plaćate za kamate i članarine sigurno možete pametnije potrošiti.

Štediti se može i na poklonima. Darovi koje pamtimo nisu oni koji su najskuplji, već oni koji su posebni. Ukoliko ste kreativna osoba, izradite sami orginalni poklon.

Šta sada?

U situaciji kad naučite štediti na jedan ili više od gore navedenih načina, ne trošite taj novac uzaludno. Izgradite finansijsku strategiju koja će vam dati dugoročnu sigurnost za vaš novac, ali i za vas i vašu porodicu. Ono što prvo trebate napraviti, ako ga već nemate, napravite fond za hitne slučajeve. Otvorite račun ili jednostavno stavljajte novac na stranu za situacije poput većih kvarova u domaćinstvu, kvara automobila, zdravstvenog problema, gubitka posla. Život je takav da nekada stvari krenu nizbrdo, situacije koje iziskuju veliki trošak stvore se u trenutku i poremete nam planove.

Druga stvar je da novcem, ili dijelom novca kojeg ste uštedili pokušate vratiti neke dugove ukoliko postoje ili otplatiti dio kredita.

Održite štedljivi budžet

Pametno raspolaganje i štednja treba postati vaša svakodnevnica. Ne budete li planirali, već računali kako ćete mjesečno na stranu staviti „višak“ na koji računate da će vam ostati, sve pada u vodu.

Učinite da novac radi za Vas

Nakon što stvorite fond za hitne slučajeve i izračunate koliko ćete dugo morati otplaćivati dugove/kredite, počnite se baviti dugoročnim ciljevima. Razmišljate o penzionerskim danima. Na tržištu se nudi paleta finansijskih proizvoda i usluga kroz koje možete oplemeniti novac za starost. Na vama je da odlučite hoće li to biti životno osiguranje, ulaganje u dionice, investicione fondove ili nešto drugo.

 

Izvor: 6yka.com/net.hr