Давно настала изрека „Херцеговина цијели свијет насели, а себе не расели“ посљедњих година постаје све мање актуелна, бар када је невесињска општина у питању. Истина, главни разлог смањења броја становника нису миграциона кретања која су за ово подручје била својствена неколико деценија уназад, већ је то висока стопа морталитета.

Према подацима Матичне службе,  у 2016. години умрло је 146 лицa, а у истом периоду рођено је само 78 беба чији родитељи имају пребивалиште у овој општини.  Иако су подаци  нешто повољнији него годину дана раније, нема озбиљнијег наговјештаја да ће се пад наталитета  зауставити. Забрињава и то што је број заснованих брачних заједница из године у годину све мањи. У 2016. години судбоносно „да“ изговорила су 44 брачна пара, а само прије двије деценије број склопљених бракова био је четири пута већи.

Иако још нису објављени подаци Републичког завода за статистику за 2016. годину, нема сумње да ће Невесиње опет бити у групи општина са најмањим природним прираштајем у Републици Српској.

rode

Ана и Михајло на врху популарности

Од 78 рођених беба у Невесињу у прошлој години највише дјевојчица добило је име Ана, а дјечака Михајло. Оба имена су хербејског поријекла. Ана потиче од „Хана“ са значењем – мила, захвална, а превод имена Михајло био би  „једнак као Бог“. У Матичне књиге уписано је и неколико ријетких имена, попут Дамјана или Благица.

Извор: Радио Невесиње