Давно настала изрека „Херцеговина цијели свијет насели, а себе не расели“ посљедњих година постаје све мање актуелна, бар када је невесињска општина у питању. Истина, главни разлог смањења броја становника нису миграциона кретања која су за ово подручје била својствена неколико деценија уназад, већ је то висока стопа морталитета.

Према подацима Матичне службе, у 2017. години умрло је 180 лицa, а у истом периоду рођено је само 77 беба чији родитељи имају пребивалиште у овој општини.  И док је број рођених  на нивоу из претходне године, број умрлих  већи је за чак 32.

Да ће неповољна демографска кретања бити настављена и у будућности говори и мали број заснованих брачних заједница. У 2017. години судбоносно „да“ изговорило је 46 брачних парова, а само прије двије деценије број склопљених бракова био је четири пута већи.

Иако још нису објављени подаци Републичког завода за статистику за 2017. годину, нема сумње да ће Невесиње опет бити у групи општина са најмањим природним прираштајем у Републици Српској.

 

Лука и Урош на врху популарности

 

За разику од неких ранијих година међу именима која су родитељи давали дјевојчицама у Невесињу у 2017. години не може се издвојити неко посебно популарно. С друге стране, највише дјечака добили су имена Лука и Урош.

У Матичне књиге уписано је и неколико ријетких имена, попут Никше или Линде.

 

Извор: Радио Невесиње