Градска управа Требиња препознала је значај и потребу за стварање услова за лакши приступ ИПА фондовима, како би брже реализовали квалитетне пројекате на подручју Требиња. Наше опедјељење је да пратимо напредне средине, како би неке ствари лакше рјешавали и прије стизали до циља, рекао је градоначелник Требиња Лука Петровић, који је протеклих дана са петочланом делегацијом боравио у Словенији.

Програм посјете требињске делегације направио је Франц Богович, један од осам посланика Европског парламента из Словеније, који је протеклог љета боравио у посјети Граду Требињу.

Петочлана делегација из Требиња обишла је неколико привредних потенцијала у овој држави, који су напредно организовани и који су искористили ИПА фондове, крећући се према ЕУ.

„Ми смо хтјели да видимо који је наш простор за дјеловање, а да нам компаније из Словеније буду партнери на том путу, како би што више и брже допринијели развоју Требиња“, каже за Радио Требиње градоначелник Петровић.

Успјешан састанак организован са руководством фирме „Вили Штадлер“, призвођачом опреме и сортирнице за рециклажна постројења за комунални отпад.

„Имајући у виду да је санитарна депонија у Требињу већ при истеку ресурса и пред затварањем, наше је становиште да ће ово бити највећи проблем. Европа иде до те мјере да од смећа успијева да 96 проценара селектује, разложи и усмјери у одређене гране, а органски дио иде у гасне електране. То је Словенија већ преузела. Мишљења смо да би и ми могли да идемо ка том путу и да добијемо нека донаторска средства из ИПА фондова. То је један од наших главних пројеката, који би био делегиран са наше стране, како би требињска депонија имала потпуну употребу“, истиче Лука Петровић.

Програмом посјете Словенији, требињска делегација обишла је воћарску компанију „ЕУРО САД“, која се бави за откупом и дистрибуцијом воћа, Нуклеарну електрану Kршко и локалну управу овог града. Уприличен је и састанак са Зораном Јанковићем, градоначелником Љубљане.

„Посјетили смо и Марибор, гдје смо се састали са директором туристичке организације и они су нам представили њихове туристичке потенцијале. Словенци су искористили све своје  ресурсе, ангажовали властити кадар и довели до бржег развоја туризма“, истиче Пертовић.

Он је мишљења да онолико колико Градска управа Требиња буде добро организована, толико ће бити и бољи резултати.

„Градска управа заједно са установама и предузећима ће искористити ресурсе које постоје и на тај начин бољом организацијом и коришћењем наших кадрова ми можемо да дођемо до бољих резултата. Не требамо да смишљамо много, требамо да се ангажујемо направимо концепт и плански реализујемо значајне пројекте у нашем граду“, каже он.

У делегацији која је боравила у Словенији, поред  градоначелника Луке Петровића, били су и замјеник градоначелника Мирко Ћурић, начелник Одјељења за просторно уређење Марко Рикало, директор Агенције за развој малих и средњих предузећа Дражен Бошковић и директор АД „Kомунално“ Недјељко Ламбета.

Извор: Град Требиње