Danska je preuzela od Švajcarske titulu najsrećnije zemlje na svijetu. Najnesrećniji Sirija, Avganistan i osam subsaharskih zemalja u 10 najnesrećnijih.

 

 

Izvještaj su napravili Mreža rješenja održivog razvoja (SDSN) i Insistut sa Univerziteta Kolumbija.

Prvih deset – Danska, Švajcarska, Island, Norveška, Finska, Kanada, Holandija, Novi Zeland, Australija i Švedska.

Inače, Danska je prošle godine bila treća, iza Švajcarske i Islanda. Sjedinjene Američke Države su na 13. mjestu, Velika Britanija je 23, Francuska 32, a Italija 50.

Posljednjih deset – Madagaskar, Tanzanija, Liberija, Gvineja, Ruanda, Benin, Avganistan, Togo, Sirija i Burundi.

– Ovo je jaka poruka za moju zemlju, Sjedinjene Države, koja je veoma bogata i koja se dosta obogatila tokom posljednjih 50 godina, ali nije postala srećnija – rekao je profesor Džefri Saks, direktor SDSN i specijalni savjetnik genseka UN Ban Ki Muna.

Kako kaže, iako se razlike među zemljama u kojima su ljudi srećni i zemljama u kojima nisu ne mogu naučno mjeriti „možemo da razumijemo zašto je to tako i uradimo nešto po tom pitanju“.

– Poruka za SAD je jasna za društvo koje samo juri novac. Јurimo pogrešne stvari – kaže Saks.

U rangiranju 157 zemalja korišćeni su podaci poput BDP-a i očekivanog trajanja života. Osim toga, računa se i „neko na koga možete da računate u trenutku nevolje“, sloboda, korupcija u politici i ekonomiji.

Istraživanje pokazuje da su naročito tri zemlje – Irska, Јapan i Island – tokom proteklih godina održale nivo sreće svojih građana uprkos snažnim spoljnim udarima poput ekonomske krize nakon 2007. godine i zemljotresa iz 2011. godine.

Saks je takođe istakao Kostariku koja je na visokom 14 mjestu kao zemlju ispred mnogo bogatijih zato što je primjer „zdravog, srećnog društva iako nije ekonomski moćna“.

Izvor: Nezavisne novine