Danska tehnički bilježi punu zaposlenost i mora iznaći načine da poveća svoju radnu snagu kako bi izbjegla štetne posljedice po privredu, upozorili su iz danske centralne banke.

„Nezaposlenost je dosegnula ‘strukturni’ nivo… Među nezaposlenima, takoreći, nema rezervi radnika“, potvrdila je centralna banka u tromjesečnom izvještaju, objavljenom u srijedu.

„Već postoje naznake pritisaka na tržištu rada. Najočitiji pokazatelji su izvještaji o manjku radnika u građevinskom i proizvodnom sektoru“, dodaje se u izvještaju.

Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u Danskoj je u maju iznosila 4,2 posto, što uglavnom korespondira s frikcionom nezaposlenošću, odnosno kratkoročnom nezaposlenošću onih koji su između dva posla, navodi se u izvještaju banke.

U banci izdvajaju četiri grupe građana koje bi mogle pomoći povećati radnu snagu – riječ je o zaposlenima koji odgađaju odlazak u penziju, studentima, građanima s invalidskim penzijama, te imigrantima.

Takođe, iz banke su upozorili da tržištu nekretnina u Kopenhagenu prijeti pregrijavanje.

„Povećanje cijena u Kopenhagenu toliko je tvrdokorno i snažno da njegov rast možda ukazuje na mjehur… baš kao i sredinom prošle dekade“, upozorili su iz banke.

 

Izvor: 6yka.com