Данска технички биљежи пуну запосленост и мора изнаћи начине да повећа своју радну снагу како би избјегла штетне посљедице по привреду, упозорили су из данске централне банке.

„Незапосленост је досегнула ‘структурни’ ниво… Међу незапосленима, такорећи, нема резерви радника“, потврдила је централна банка у тромјесечном извјештају, објављеном у сриједу.

„Већ постоје назнаке притисака на тржишту рада. Најочитији показатељи су извјештаји о мањку радника у грађевинском и производном сектору“, додаје се у извјештају.

Сезонски прилагођена стопа незапослености у Данској је у мају износила 4,2 посто, што углавном кореспондира с фрикционом незапосленошћу, односно краткорочном незапосленошћу оних који су између два посла, наводи се у извјештају банке.

У банци издвајају четири групе грађана које би могле помоћи повећати радну снагу – ријеч је о запосленима који одгађају одлазак у пензију, студентима, грађанима с инвалидским пензијама, те имигрантима.

Такође, из банке су упозорили да тржишту некретнина у Копенхагену пријети прегријавање.

„Повећање цијена у Копенхагену толико је тврдокорно и снажно да његов раст можда указује на мјехур… баш као и средином прошле декаде“, упозорили су из банке.

 

Извор: 6yka.com