Manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“, četvrti po redu, biće održani od 10. do 16. septembra u 16 mjesta.

Na svečanom otvaranju u Sava centru u Beogradu, nastupiće banjalučki glumci, solisti, etno-grupa Trag, hor Banjalučanke, te članovi KUD iz Laktaša.

Prema riječima Mlađena Cicovića, direktora Predstavništva RS u Srbiji, očekuje se prisustvo visokih zvaničnika iz Srpske i Srbije. Program će obuhvatiti i prezentaciju turizma Srpske, kao i tri Privredna foruma. U Beogradu će biti održana tribina „Položaj i perspektive odnosa Srpske i Srbije u 21. vijeku“, a knjige izdavača iz Republike Srpske, Predstavništvo će pokloniti bibliotekama u Žitištu, Inđiji, Zrenjaninu i Požarevcu.

– U Smederevskoj Palanci i u Kragujevcu nastupiće etno–grupa Iva iz Doboja. U okviru programa „Književni istok RS“ predstaviće se pisci iz Istočnog Sarajeva, a planirana je izložba umjetničkih slika u Subotici i Novom Sadu – rekao je Cicović.

Tema ovogodišnjeg razgovora u Matici Srpskoj biće „Bosanska vila“. Grupa Sopot nastupiće u Kragujevcu, Novom Sadu i Subotici, a Gudački orkestar Banjalučke filharmonije u Nišu i Kragujevcu.

– DIS teatar mladih igraće predstave u Žitištvu, Staroj Pazovi, Pančevu i Plandištu. U Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, Požarevcu, Vršcu i Inđiji biće odigran komad o posljednjim danima Jovana Dučića, dok će omaž Jadranki Stojaković biti priređen u Kinoteci u Beogradu. U Aranđelovcu, Inđiji i Žitištu igraće se monodrama o vojvodi Katiću, dok će u Studentskom kulturnom centru biti otvorena izložba stripa Republike Srpske – najavio je Cicović.

Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske, dodaje on, pripremila je poseban program koji će biti predstavljen u takvoj ustanovi u Pančevu.

– Planirane su i projekcije filmova „Ljubi brata“ i „Spomenko na vječnoj straži“, te promocija knjige „Naša ispovjest“. Muzej Republike Srpske prirediće u Kinoteci u Beogradu izložbu starih fotografija iz Vrbaske banovine i film Špire Bocarića. Dječje pozorište RS igraće „Folklornu magiju“ u Beogradu i Kragujevcu, a Narodno pozorište RS komade „Sinovi umiru prvi“ u Nišu i „Otac i sin“ u Subotici, nakon čega će biti i zatvoreni ovogodišnji „Dani Srpske u Srbiji“ – kaže Cicović.

– Trudimo se da iz godine u godinu obuhvatimo što više učesnika i gradova, jer želimo da se dobar glas o Republici Srpskoj širi po čitavoj Srbiji. Mi smo jedan narod sa dvije strane rijeke. Malo je onih koji nemaju nikog svog u Srbiji. Zato će svaka ovakva manifestacija u Srbiji i njihova u Republici Srpskoj uvijek biti prihvaćena s ljubavlju – istakao je Cicović.

Izvor: RTRS