Манифестација „Дани Српске у Србији“, четврти по реду, биће одржани од 10. до 16. септембра у 16 мјеста.

На свечаном отварању у Сава центру у Београду, наступиће бањалучки глумци, солисти, етно-група Траг, хор Бањалучанке, те чланови КУД из Лакташа.

Према ријечима Млађена Цицовића, директора Представништва РС у Србији, очекује се присуство високих званичника из Српске и Србије. Програм ће обухватити и презентацију туризма Српске, као и три Привредна форума. У Београду ће бити одржана трибина „Положај и перспективе односа Српске и Србије у 21. вијеку“, а књиге издавача из Републике Српске, Представништво ће поклонити библиотекама у Житишту, Инђији, Зрењанину и Пожаревцу.

– У Смедеревској Паланци и у Крагујевцу наступиће етно–група Ива из Добоја. У оквиру програма „Књижевни исток РС“ представиће се писци из Источног Сарајева, а планирана је изложба умјетничких слика у Суботици и Новом Саду – рекао је Цицовић.

Тема овогодишњег разговора у Матици Српској биће „Босанска вила“. Група Сопот наступиће у Крагујевцу, Новом Саду и Суботици, а Гудачки оркестар Бањалучке филхармоније у Нишу и Крагујевцу.

– ДИС театар младих играће представе у Житиштву, Старој Пазови, Панчеву и Пландишту. У Зрењанину, Сремској Митровици, Пожаревцу, Вршцу и Инђији биће одигран комад о посљедњим данима Јована Дучића, док ће омаж Јадранки Стојаковић бити приређен у Кинотеци у Београду. У Аранђеловцу, Инђији и Житишту играће се монодрама о војводи Катићу, док ће у Студентском културном центру бити отворена изложба стрипа Републике Српске – најавио је Цицовић.

Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске, додаје он, припремила је посебан програм који ће бити представљен у таквој установи у Панчеву.

– Планиране су и пројекције филмова „Љуби брата“ и „Споменко на вјечној стражи“, те промоција књиге „Наша исповјест“. Музеј Републике Српске приредиће у Кинотеци у Београду изложбу старих фотографија из Врбаске бановине и филм Шпире Боцарића. Дјечје позориште РС играће „Фолклорну магију“ у Београду и Крагујевцу, а Народно позориште РС комаде „Синови умиру први“ у Нишу и „Отац и син“ у Суботици, након чега ће бити и затворени овогодишњи „Дани Српске у Србији“ – каже Цицовић.

– Трудимо се да из године у годину обухватимо што више учесника и градова, јер желимо да се добар глас о Републици Српској шири по читавој Србији. Ми смо један народ са двије стране ријеке. Мало је оних који немају никог свог у Србији. Зато ће свака оваква манифестација у Србији и њихова у Републици Српској увијек бити прихваћена с љубављу – истакао је Цицовић.

Извор: РТРС