У Невесињу ће данас бити одржане манифестације поводом сјећања на митровданске битке 1992. и 1994. године у којима су погинула 64 борца Војске Републике Српске, а круна овогодишње свечаности биће откривање и освештање споменика свим српским борцима палим за слободу овог краја од Невесињске пушке до посљедњег отаџбинског рата.

Овом обиљежавању, 25 година од прве Митровданске битке, присуствоваће предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић и члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић.

Савановић, који је и предсједник Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, истакао је да напади на Митровдан 1992. и 1994. године на српску слободарску Херцеговину говоре о томе колико је погрешна перцепција и приступ непријатеља да су Срби у одбрамбено-отаџбинском рату били агресорска војска.

Он је оцијенио да су митровданске битке међу најтежима у одбрамбено-отаџбинском рату, али да је, „захваљујући храбрим Херцеговцима, одбрањена света Херцеговина и успостављене границе Републике Српске“.

Према програму обиљежавања, у 9.00 часова биће Служена света литургија у Цркви Вазнесења Господњег, у 12.00 часова планирано је откривање и освештање споменика свим борцима палим за слободу Невесиња и отаџбине на Тргу Слободе.

Споменик је дјело академског вајара Миодрага Живковића, а изграђен уз помоћ Владе Републике Српске, јавних предузећа и донатора.

У 12.20 часова планирано је полагање вијенаца, а у 12.30 обраћање званичника.

Митровдан је и општине Невесиње, па ће у 11.00 часова бити одржана свечана сједница Скупштине општине на којој ће бити уручена општинска признања.

Повељу општине Невесиње ове године добили су предсједник Републике Српске Милорад Додик и командант Невесињске бригаде Новица Гушић.

Плакете „Свети Димитрије“ добиће општине Никшић и Пријепоље за помоћ Невесињу у рату, Удружење Невесињаца у Београду, Удружење Херцеговаца у Новом Саду и постхумно ратни хирург Слободан Дука.

Митровданским биткама одбрањено је Невесиње, Херцеговина и Република Српска, а 476 бораца Невесињске бригаде, коју су чинили борци из Невесиња и долине Неретве, дало је живот за Републику Српску.

У Митровданској бици 1992. године погинула су 42 борца, а рањено их је око 750, док су на Митровдан 1994. године погинула 22 борца и рањено је 140.

Прва Митровданска битка једна је од највећих у одбрамбено-отаџбинском рату јер је око 3.500 припадника Невесињске бригаде побиједило пет пута јаче јединице састављене од Хрватске војске, Хрватског вијећа одбране и такозване Армије БиХ, које су са 15.000 војника и праћене јаком артиљеријом кренуле на Невесиње с циљем спајања са Дубровником и изласка на југословенску границу.

Обиљежавање митровданских битака заједнички организују Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, Борачка организација Српске и општина Невесиње.

Митровдан је и крсна слава Борачке организације Републике Српске и Дан општине Невесиње.

Извор: Срна