Od danas počinje mjerenje prosječne brzine na autoputevima između naplatnih rampi i kažnjavanje vozača koji je prekorače.

Policija je za to apsolutno spremna i danas kreće sa prvom dionicom, izjavio je ranije direktor policije Vladimir Rebić.

On je rekao da policija, zahvaljujući dobroj saradnji sa JP „Putevi Srbije“, uspjela da postojeće resurse tog preduzeća iskoristi da pribavi potrebne podatke, a to su vrijeme ulaska na određenu naplatnu rampu i vreme izlaska.

„Taj put smo izmerili, pređeni put se deli sa vremenom, imamo jasan pokazatelj kolika je prosečna brzina i mi ćemo praktično od ponedeljka te podatke pribavljati od ‘Puteva Srbije’ i dostavljati ih na kućne adrese građana, a kada se radi o stranim državljanima, oni će se na licu mesta zaustavljati, saopštavaće im se prekršaj i u skladu sa učinjenim prekoračenjem voditi prekršajni postupak ili izricanje novčane kazne na licu mesta“, rekao je Rebić.

On je podsjetio da za to postoji zakonsko ovlašćenje, još od 2009. godine kada je donijet Zakon o bezbjednosti saobraćaja, koji predviđa i mogućnost mjerenja prosječne, odnosno srednje brzine.

 

Izvor: Tanjug