U Hrvatskoj su jutros otvorena birališta na kojima 3,7 miliona birača sa prebivalištem u toj državi odlučuje o novom sazivu Hrvatskog sabora.
Birališta u Hrvatskoj otvorena su u 7.00 časova, zatvaraju se u 19.00 časova, u inostranstvu se glasa drugi dan, a ukupno je otvoreno gotovo sedam hiljada mjesta, javljaju hrvatski mediji.

Do zatvaranja birališta na snazi je izborna ćutnja za vrijeme koje je zabranjeno objavljivati izjave, fotografije kandidata i procjenu izbornih rezultata.

U BiH je za parlamentarne izbore u Hrvatskoj registrovano 21.632 glasača koji mogu da glasaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima te zemlje u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Tuzli.

Izborna mjesta u BiH bila su otvorena juče od 7.00 do 19.00 časova, kao i danas u tom periodu, u Sarajevu u Ekonomskoj školi, u Generalnom konzulatu Hrvatske u Banjaluci, u Osnovnoj školi „Petar Bakula“ u Mostaru, te u Generalnom konzulatu Hrvatske u Tuzli.

U Hrvatskoj je za ove izbore prijavljeno ukupno 166 kandidatskih listi, od kojih su 161 stranačka, te pet nezavisnih kandidata.

Za 151 saborski mandat prijavljeno je ukupno 2.311 kandidata, gdje je, prema hrvatskom Ustavu, osam mandata predviđeno za nacionalne manjine, od čega tri za Srbe.

Hrvatski analitičari predviđaju da će ovo biti najneizvjesniji izbori u toj državi, a da će glavnu izbornu bitku voditi koalicija okupljena oko vladajućeg SDP-a i „Domoljubne koalicije“ okupljene oko najveće opozicione partije HDZ-a.

Predsjednik Državne izborne komisije Branko Hrvatin pozvao je birače da izađu na izbore za Hrvatski sabor, poručivši im da „izaći na izbore nije samo pravo, nego i zajednička obaveza“.

Prve rezultate Državna izborna komisije objaviće u 22.00 časa, nešto kasnije nego inače, a prve izlazne ankete očekuju se čim se zatvore birališta.

 

Izvor: Srna