Širom svijeta danas se obilježava Dan slobode medija za koju se ocjenjuje da je na najnižem nivou u posljednjih 12 godina.

 

U izvještaju Fridom hausa navodi se da je u 2015. godine, od 199 posmatranih zemalja trećina sa slobodnim medijima, u 36 odsto zemalja mediji su djelimično slobodni, dok u 66 odsto nema slobodnih medija.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je novinarima, udruženjima novinara i zaposlenima u sredstvima javnog informisanja u Republici Srpskoj 3. maj – Međunarodni dan slobode medija.

„Ovaj dan je prilika da još jednom ukažemo na važnost slobode izražavanja, slobodnih i odgovornih medija za svako demokratsko društvo. U Republici Srpskoj stvoreni su uslovi za rad svih medija, a svako savremeno i demokratsko društvo treba da teži vrijednostima koje predstavljaju slobodni mediji i sloboda izražavanja“, navedeno je u čestitki predsjednika Dodika.

Predsjednik Srpske poručio je da će profesionalno novinarstvo i mediji uvijek imati punu društvenu podršku i pomoć u savladavanju izazova sa kojima se suočavaju.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović čestitala je svim novinarima, redakcijama, urednicima i Udruženju novinara Republike Srpske 3. maj – Međunarodni dan slobode medija.

„U ime Vlade Republike Srpske i svoje lično ime, a povodom 3. maja – Međunarodnog dana slobode medija, upućujem vam iskrene čestitke. Uvažavajući značaj nezavisnih medija i slobode javne riječi, želim vam da objektivnim i profesionalnim izvještavanjem nastavite da doprinosite informisanju, izgradnji i očuvanju demokratije“, navodi se u čestitki Cvijanovićeve.

Ona je poručila da Vlada Republike Srpske bezrezervno podržava pravo na slobodu izražavanja i stvaranje ambijenta u kojem se ovo pravo ne ograničava, a sve s ciljem da građani Srpske budu blagovremeno i istinito informisani.

„Vlada Republike Srpske i dalje ostaje otvorena za saradnju sa medijima, uz puno uvažavanje novinarskih standarda i težine posla koji obavljate i nastaviće da sprovodi politiku javnosti rada. Јoš jednom koristim priliku da vam čestitam Međunarodni dan slobode medija i poželim bolji profesionalni i lični standard, uspješan rad i dobro zdravlje“, navodi se u čestitki.

Generalna skupština UN proglasila je 1993. godine 3. maj za Međunarodni dan slobode medija, ukazujući tako na značaj nezavisnosti medija i podsjećajući vlade da je njihova dužnost da podrže slobodu izražavanja.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović svim novinarima, urednicima i zaposlenim u medijima čestitao je Svjetski dan slobode medija, izražavajući nadu da će u interesu javnosti znati i imati snage da sačuvaju objektivnost, profesionalnost i slobodu novinarstva.

„Јasno je da bez slobode medija nema ni demokratije, ni zaštite ljudskih prava, ali ni napretka društva. Isto tako jasno je da demokratije nema ni ako dođe do zloupotrebe medija od bilo koje političke ili interesne grupacije ili bilo kog drugog centra moći, što se, nažalost, nerijetko dešava“, naglasio je Čubrilović.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić u čestitki novinarima, urednicima i vlasnicima medijskih kuća, te novinarskim udruženjima u BiH poručio je da je sloboda medija preduslov za izgradnju demokratskog i civilizovanog društva.

Ivanić je medijskim radnicima poželio da nastave njegovati visoke standarde profesionalnog, odgovornog i nepristrasnog novinarstva.

Savez sindikata Republike Srpske čestitao je svim zaposlenima u medijskim kućama 3. maj – Svjetski dan slobode medija.

„Nažalost, uz probleme kao što su `rad na crno`, niske i neredovne plate, neplaćen prekovremeni rad i brojne druge probleme sa kojima se novinari i ostali zaposleni u medijima suočavaju, teško je uopšte govoriti o slobodi medija“, navodi se u čestitki, koju je Savez sindikata uputio u ime 15 granskih sindikata, a posebno Sindikata medija i grafičara.

Slobodni i nezavisni mediji ključni su partner u ostvarivanju prava građana na informaciju, saopšteno je iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH povodom obilježavanja Svjetskog dana slobode medija.

„Svjetski dan slobode medija je dan kada se javnost podsjeća na nezaobilaznu ulogu medija i medijskih sloboda u izgradnji i očuvanju demokratije. Ovogodišnji Svjetski dan slobode medija posvećen je slobodi pristupa informacijama i osnovnim medijskim slobodama“, navodi se u saopštenju.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH Borislav Bojić pozvao je predstavnike vlasti na svim nivoima u BiH, sve javne ličnosti, kao i sve institucije, organizacije i predstavnike nevladinog sektora koji se bave zaštitom prava na slobodu izražavanja, da učine sve kako bi mediji u BiH đelovali slobodno.

On je pozvao na stvaranje okvira u kome bi profesionalno i istinito izvještavanje novinara postalo stvarni korektiv društva i doprinijelo bržem ispunjavanju standarda kakvi su uspostavljeni u svim dobro uređenim zemljama i društvima u Evropi i svijetu.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić uvjeren je da je zajednički cilj izgraditi BiH kao bolje društvo u kojem se poštuju i cijene ljudska prava, ali i mjesto gđe se bolje i bezbjednije živi.

Generalna skupština UN proglasila je 1993. godine 3. maj za Međunarodni dan slobode medija, ukazujući tako na značaj nezavisnosti medija i podsjećajući vlade da je njihova dužnost da podrže slobodu izražavanja.

U 14 gradova u BiH tim povodom biće realizovana kampanja „Građani i novinari zajedno u borbi za istinu“, u organizaciji Savjeta za štampu BiH, Omladinske novinske asocijacije u BiH i Asocijacije srednjoškolaca u BiH.

Iz Savjeta za štampu saopšteno je da će kampanja biti održana u Banjaluci, Bihaću, Brčkom, Cazinu, Gacku, Goraždu, Istočnom Sarajevu, Mostaru, Posušju, Sarajevu, Travniku, Trebinju, Tuzli i Zenici.

Tokom kampanje biće sprovedeno i anketno ispitivanje o stanju medijskih sloboda u BiH i poštivanju prava građana na tačnu i profesionalno plasiranu informaciju, uz podjelu Kodeksa za štampu i onlajn medije BiH.

Izvor: RTRS/Srna, Foto: google.com