Danas je na brojnim lokalitetima u trebinjskim gradskim i prigradskim naseljima održana velika akcija čišćenja koju je inicirala Gradska uprava.

Akciji se priključio i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović sa saradnicima koji je istakao da je akcija počela u jutarnjim časovima i da u njoj učestvuje više od 400 mladih i oko 1.000 odraslih.

“Željeli smo i mi u Trebinju da obilježimo današnji datum i mislim da je ovo najbolji način. Trebinje je jedan od najpoželjnijih gradova za turiste i želimo da on bude najuređeniji i najljepši i pruži puni ugođaj ne samo za one koji u njega dolaze već i njegovim stanovnicima”, rekao je Petrović.

On je istakao da se današnja akcija isključivo zasniva na volonterskoj bazi.

Predsjednik koordinacionog tima akcije Mirko Ćurić rekao je da su se akciji odazvali svi kolektivi – od javnih ustanova, preduzeća, škola, nevladinih organizacija, političkih partija, mjesnih zajednica.

“Uputili smo jedan javni poziv što je bilo dovoljno da se naši sugrađani masovno odazovu”, kaže Ćurić.

On je dodao da su glavni oslonac aktivnosti preduzeća koja imaju mehanizaciju i poznaju teren – “Komunalno” preduzeće, Javna ustanova “Ekologija i bezbjednost”, vatrogasne jedinice i Civilna zaštita Hidroelektrana na Trebišnjici jer su oni ti koji poznaju teren i imaju mehanizaciju i koordiniraju.

“Akcija je potekla od Gradske uprave koja ima jasno izdefinisanu strategiju da do 2027. godine Trebinje bude najpoželjniji manji grad na Balkanu”, istakao je Ćurić.

Nedeljko Lambeta, direktor AD “Komunalno” Trebinje je ovim povodom izjavio:

“Od 7 časova jutros naš grad je na nogama. Uključeni su svi kolektivi, ustanove, institucije, sportski kolektivi, Mjesne zajednice, djaca, građani. Uklanjamo i divlje deponije, a aktivnosti nastavljamo i u narednom periodu.”

Praznik Dan planete Zemlje ima za cilj da poveća svijest ljudi o ugroženosti životne sredine, kao i da se za njih angažuje što šira javnost.

 

HP / Srna