Sinoć je u vinskoj galeriji Vukoje održano Dalmatinsko veče. Okupljeni su mogli da uživaju u delicijama dalmatinske kuhinje, za koje su bili zaduženi splitski “chefovi” Ivan Pažanin, Sanjin Braco i Hrvoje Zirojević, a osim vina Vukoje, služena su vina vinarije Stina sa Brača.

-Ovi prostori su na visokoj grani gastronomije i vinske scene, a sljubljivanje hrane i vina uvijek daje fantastičnu priču. Večeras ćemo predstaviti dalmatinsku, mediteransku kuhinju na jedan moderan način- rekao je chef Ivan Pažanin, poznat i po svom učešću u TV serijalu “3,2,1 kuhaj” RTL televizije.

Pažanin u razgovoru sa novinarima

Na Pažaninovom meniju sinoć su se našli angeloti sa škampima i kozicama, svježim bosiljkom, maslinovim uljem, rukolom. Drugi njegov slijed je bio aromatizovana hobotnica sa mariniranom tunom.

Chef Braco Sanjin za sebe kaže da je veliki zaljubljenik u vina podruma Vukoje.

-Autohtono i moderno se odlično slažu. To znači da začini i ukus ostaju isti, a na tanjiru sve izgleda drugačije, moderno– izjavio je Braco.

Hrvoje Zirojević takođe je bio zadužen za vrhunske specijalitete. Sinoć mu je pripala čast da sprema hladno predjelo i glavno jelo.

-Dobar kuvar nema svoje ,,cake” i trikove. Dugogodišnji rad , istrajnost, upornost i intenzivan ritam su, u stvari, iza svakog dobrog kuvara- kazao je Zirojević.

Uz tri vrhunska kuvara, vinarija Vukoje je sinoć ugostila i napoznatijeg hrvatskog somelijera, Roka Brekavca.

-Vina iz Istočne Hercegovine su svježa i elegantna. Ovo je podneblje koje zaista ima spektakularna vina- rekao je Brekavac.

Dalmatinske delicije za uživanje

Na pitanje koje bi vino preporučiom kao veliki poznavalac vina, odgovara kratko: koliko ljudi, toliko različitih ukusa. Kaže da se u vinima uživa i da je vino, u stvari, način života.

Radovan Vukoje, sinoćnji domaćin, ističe važnost jučerašnjeg dana za njega, s obzirom da je njegova familija 3.3.1982. godine, kako kaže, krenula u eno-gastronomsku avanturu.

Novinarka našeg portala Isidora Dostić i Ivan Pažanin

 

 

-3. marta 1982. godine, moja porodica je otvorila gostionicu ,,Košuta”, gdje su se služila autohtona hercegovačka jela zajedno sa hercegovačkim vinima. Do danas smo stvorili respektabilan brend, bavimo se proizvodnjom grožđa, eno-gastronomijom kroz tri svoja objekta, proizvodnjom vina, a ove godine otvaramo i destileriju, najmoderniju u ovom dijelu Evrope. Na taj način ćemo zaokružiti priču koju smo započeli prije 36 godina- rekao je Vukoje.

 

 

Ističe da će se u narednom periodu održati još ovakvih večeri, jer upravo ovakvi događaji i gostovanja svjetski poznatih imena podižu nivo ugostiteljsko-turističke ponude, a podrum Vukoje je lokomotiva eno-gastro ponude na našim prostorima.

 

I.D./ HP, mart 2018.