Novi dalekovod Nevesinje – Gacko prvi put će biti stavljen pod napon u srijedu, 10. jula, najavljeno je iz „Elektroprenosa BiH“.

Кako je za Radio Nevesinje potvrdio rukovodilac u Terenskoj jedinici Elektroprenosa u Trebinju Veso Milićević puštanje u probni rad vrši se zbog ispitivanja nejonizirajućeg zračenja. On je dodao da će tehnički prijem radova biti obavljen dan kasnije čime će biti ispunjeni uslovi za izdavanje upotrebne dozvole.

Projekat izgradnje 110-kilovoltnog dalekovoda Nevesinje – Gacko koštao je preko 6 miliona maraka. Na trasi dugoj 40 kilometara postavljeno je 166 stubova.

Izgradnjom novog dalekovoda obezbijeđeno je dvostrano napajanje električnom energijom opština Nevesinje i Gacko. Do sada je Nevesinje bilo napajano samo iz pravca Mostara, a Gacko iz pravca Bileće.

Ranijih godina događalo se da Nevesinje po nekoliko dana bude u mraku zbog kvarova na dalekovodu, a sada se stvara mogućnost da se u slučaju prekida napajanja električnom energijom iz jednog, aktivira napajanje iz drugog smjera.

 

 

Izvor: Radio Nevesinje