Za učenike osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj danas počinje nova školska godina.

U školama koje nisu bile zahvaćene poplavama nastava će se odvijati prema usvojenom školskom kalendaru i rasporedu časova. Sanacija pojedinih škola koje su bile zahvaćene poplavama još nije završena, ali se očekuje da će radovi biti završeni tokom septembra.

Ministar prosvjete i kulture RS Goran Mutabdžija istakao je da će, zbog šteta koje su izazvale poplave u tri škole u Doboju, te u po jednoj u Čelincu, Gradišci i Prnjavoru biti sprovedeni alternativni programi. Kazao je da će škola u Gradišci početi da radi 2. septembra.

U Prnjavoru, gdje je poplavljeni školski objekat renoviran nastava će početi 22. septembra, a u trećoj sedmici septembra počeće da radi i nova škola u Čelincu.

– Djeca će do tada ići na nastavu na tri različite lokacije u gradu – rekao je Mutabdžija i dodao da će u Doboju nastava početi u postojećim objektima na višim etažama, sa skraćenim časovima od 30 minut u dvije škole „Dositej Obradović“ i „Sveti Sava“. U dobojskoj školi „Vuk Stefanović Karadžić“, koja je pretrpjela najveća oštećenja, nastava će se odvijati u područnim odjeljenjima, dok će deveti razred ići na ekskurziju.

U dvorištima osnovnih škola „Vuk Stefanović Karadžić“, „Sveti Sava“ i „Dositej Obradović“ u Doboju, zbog rekonstrukcije objekta, juče su postavljeni šatori, koje je donirao UNICEF, a u kojima će biti organizovan „Kutak za djecu“. Mutabdžija je napomenuo da je djeci u Vrbanjcima kod Kotor Varoša omogućeno da imaju nastavni predmet „jezik bošnjačkog naroda“.

– Za ovu školsku godinu štampano je 67.880 udžbenika za osnovnu i 17.750 za srednju školu – istakao je direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Rade Ristović.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić izjavio je da je najljepša vijest za ovu školsku godinu to da je, poslije dugo godina upisano više prvačića i to čak 200.

Đaci u RS nastavu pohađaju u 187 osnovnih i 92 srednje škole.

Vrtići

U većini predškolskih ustanova u Srpskoj danas počinje nova radna godina. Načelnik Odjeljenja za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture RS Nataša Cvijanović rekla je da Dječiji vrtić „Radost“ Šamac i Dječije obdanište „Majka Jugovića“ Doboj neće početi sa radom, jer su tokom poplava u maju pretrpjeli totalnu štetu, pa se početak radne godine planira za 1. oktobar.

 Izvor: Glas Srpske