Proslavljeni američki glumac u ostvarenju „Sila sa Navarona“ (1978) tumači američkog poručnika Majka Barnzbija koji smišlja ozbiljan plan za udar na naciste na jugoslovenskoj teritoriji. Američki vojnici se tokom akcije sreću i s vođom srpskih četnika koji se zove Dražak!

 

Ovo malo poznato ostvarenje iz filmografije velikog glumca zapravo je nastavak čuvenog ratnog blokbastera “Topovi sa Navarona” (1961), čiju je režiju potpisao Gaj Hamilton, poznat po ekranizacijama filmova o Džejmsu Bondu.

Ford u ovom ostvarenju tumači američkog poručnika Majka Barnzbija koji smišlja ozbiljan plan za udar na naciste na jugoslovenskoj teritoriji, i to pomoću najopasnijih vojnika iz elitnog “Odreda 10″ koji su upravo trijumfovali u misiji Navarona.

Za ovdašnju publiku svakako je posebno interesantno da se američki vojnici u ovoj opasnoj misiji, između ostalog, sreću i s vođom srpskih četnika koji se zove Dražak, a kojeg glumi Ričard Kil poznat po ulogama negativaca u serijalu o Džejmsu Bondu (sa Rodžerom Murom).

S obzirom na to da je jedan od glavnih zadataka jedinice bio rušenje strateški važnog mosta u Jugoslaviji, većina akcionih scena snimana je na mostu na Đurđevića Tari i brani Mratinje na Pivi.

Zbog snimanja ovog filma Crnom Gorom su te 1978. prošetali i Robert Šo, Barbara Bah, Karl Veders (poznat po ulozi Apolo Krida u “Rokiju”) i Franko Nero, koji se obreo u ulozi nemačkog špijuna “ubačenog” u jugoslovenske partizanske redove.

 

Izvor: telegraf.rs