Prosječan vlasnik smartfona svakih šest minuta provjerava svoj telefon, što znači da u prosjeku to čini čak 150 puta na dan.

Da li morate istog trenutka da odgovorite na poruku? Da li se plašite da ćete propustiti nešto važno na Fejsbuku ili Tviteru? Učinilo vam se da je telefon zazvonio kad nije?

Lada Paunović odgovara potvrdno. Ona kaže da joj je pametni telefon neophodan, jer radi kao novinarka, ali priznaje da može da “ode u krajnost” i da uz smartfon zaboravi na svijet oko sebe.

„Nedavno sam bila u Pirotu i sjedila sam sa prijateljicom sa kojom se dugo nisam vidjela. Zamolile smo konobara za šifru za bežični internet i on nam je rekao: ‘A što ne razgovarate?’. Mi smo ga zbunjeno pogledale, na šta se on nasmijao i rekao: ‘Ne, ne, A što ne razgovarate je šifra”.

Ako čim otvorite oči ujutru pogledate u ekran telefona i ako bez pregleda šta ima novo ne možete uveče da legnete u krevet, moguće je da ste postali zavisnik od smartfona.

“Ljudi odu na odmor i sve vrijeme su u kontaktu. To ide čak dotle, da oni koji su vam neposredno pred očima, sjede sa vama za stolom ili putujete sa njima sat-dva avionom ili tri-cetiri sata prevozom, autobusom, vozom, nisu predmet interesovanja, jer ste vi sve vrijeme u kontaktu preko svog mobilnog telefona”, kaže psihijatar Oliver Vidojević. Ipak on dodaje da ne zavisnici od mobilnih telefona ne treba da gube nadu i da rješenje postoji.

“Postoji neka vrsta odmora, a to je kontakt sa prirodom i kontakt sa samim sobom. Zato je, ipak dobro da budemo malo dalje i od ekrana i od zvukova kako bismo mogli da spoznamo gdje smo, čujemo prirodne zvukove, osjetimo mirise, budemo u vodi i da budemo sa sobom”, kaže on.

Do kontakta sa pravom prirodom, za mnoge će njihovo pravo prirodno okruženje ostati Vajber, Tviter i slične aplikacije.

 

Izvor: B92/6yka.com