Struja poskupljuje od prvog aprila i to za pet odsto, saznaje nezvanično ATV. O novoj cijeni električne energije članovi Regulatorne komisije raspravljaće u ponedeljak, kada je zakazana sjednica komisije.

 

 

Do tada o tome ne žele ni riječ, a o svemu ćute i u Elektroprivredi Srpske i Ministarstvu energetike. Njihovi zahtjevi nisu se mijenjali, a termoelektrane očekuju povećanje cijene i to za deset odsto.

Gačani su i dalje najglasniji.

“Što se tiče Rudnika i termoelektrane Gacko, mi u Gacku očekujemo da Regulatorna komisija prizna samo objektivne troškove Rudnika i termoelektrane Gacko i očekujemo neku cijenu od blizu osam feninga po kilovat satu”, rekao je Srđan Milović, direktor rudnika Gacko.

Elektroprivreda je još prošle godine poslala zahtjev za prosječnim poskupljenjem struje od deset odsto. Ipak, ATV saznaje da novi članovi Regulatorne komisije neće uvažiti zahtjeve hidroelektrana na Trebišnjici, kao ni onih na Drini i Vrbasu, koje su u međuvremenu oslobođene dijela rente za solidarnost.

Ni RITE Ugljevik neće dobiti novu cijenu struje. A poskupljenju mogu da se nadaju samo Rudnik i termoelektrana Gacko i pet elektrodistribucija, saznaje ATV. Što se domaćinstava tiče, prosječno poskupljenje struje biće oko pet odsto.

Očekivano, odluka će biti donosena na prelazu iz zimske u ljetnu tarifu, kada su računi inače manji, pa će se i poskupljenje manje osjetiti u porodičnim budžetima. Regulatorna komisija za energetiku bi u ponedeljak mogla da obraduje zanatlije i trgovce koji će se, u ovom tarifnom postupku, provući sa istom cijenom električne energije.

* * *

I direktor „Elektroprivrede Republike Srpske“ Branislava Milekić izjavila je juče u Gacku da, i ako dođe do povećanja cijena električne energije u proizvodnim i distributivnim preduzećima ERS-a, ona će biti znatno manja od zatraženih, prenosi Srna.

 

Ona je istakla da je politika Vlade Republike Srpske i u 2015. godini bila da se ide sa minumalnim zahtjevima koji bi omogućili samo normalno funkcionisanje sistema, što u dobroj mjeri potvrđuje tvrdnje ATV.
Milekićeva je rekla novinarima u Gacku da sa sadašnjim cijenama električne energije hidroelektrane mogu normalno funkcionisati, dok je za dobar rad termoelektrana, a posebno Termoelektrane /TE/ Gacko, neophodno povećanje cijena.

Ona je napomenula da je Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske zakazala sjednicu, ali da ne očekuje da će ijedna hidroelektrana dobiti povećanje cijene električne energije, jer su vlasti Srpske ukinule dodatnu naknadu za korištenje prirodnih resursa.

„Što se tiče povećanja cijena za TE Gacku, očekujem da će dobiti povećanje, jer je Regulatorna komisija ranije procijenila da je taj zahtjev realan i opravdan, te da bi usvajanjem zahtjeva i uz dodatno povećanje proizvodnje ovaj gigant mogao uspješno funkcionisati“, istakla je Milekićeva.

Ona je napomenula da će povećanje cijene za TE Gacko biti manje od onog koje je u prethodnom tarifnom postupku odobreno, zato što je ukinuta rudarska renta koja je bila uvedena kao dodatna naknada.

„Bila bi velika improvizacija procjenjivati kako će sve postupiti Regulatorna komisija“, rekla je Milekićeva, naglašavajući da ERS poslije toga neće podnositi dodatne zahtjeve i na ovaj način „u rukavicama“ najavila dugo najavljivano poskupljenje struje koje je prošle godine stopirao sam predsjednik RS Milorad Dodik.

 

ATV/ Srna /HP,

mart 2016.