Sve dok se plate u realnom sektoru budu kretale oko 500 KM privreda Srpske će se suočavati sa masovnim odlaskom kvalifikovanih radnika sa ovih prostora. 

To poručuju iz Saveza sindikata RS, naglasivši da bi bilo realno i opravdano da zaposleni, koji u pogonima nose proces prizvodnje, budu plaćeni najmanje 1.000 KM.

Kako kaže potpredsjednik ovog saveza za privredu Tane Peulić, tako bi se, bar na jedno vrijeme, zaustavio odlazak stručnih radnika iz domaćih fabrika.

– Osnovni motiv da te ljude zadržimo u pogonima i u RS jeste da dobiju veće plate, i to za najmanje duplo od onog što trenutno primaju. Ovde prvenstveno mislim na kvalifikovane zidare, armirače, tokare, varioce, bravare, odnosno ljude koji su majstori svog zanata i koji su nosioci proizvodnog procesa – kaže Peulić.

Najbliži Slovenija i Njemačka

Dodaje da bi većina njih rado ostala u Srpskoj, samo kad bi mogli da žive od svog rada.

– Međutim, sa platom od 500 KM oni ovde ne vide nikakvu perspektivu, zbog čega sve masovnije odlaze, uglavnom u Sloveniju i Njemačku – ističe Peulić.

– Privrednici bi morali da povećaju plate u realnom sektoru, koje bi trebalo da se približavaju zaradama u javnom sektoru. Svi ekonomski pokazatelji ukazuju da za to ima osnova – rekao je Tegeltija.

Otišla i nada

Nikola S. iz Banjaluke, koji već deceniju i po radi kao zidar, kaže da je izgubio svaku nadu da će radniku na ovim prostorima biti bolje.

– Za najdalje mjesec dana odlazim u Sloveniju, gdje se plata zidara kreće oko 1.500 evra. Mnoge moje kolege takođe su u fazi traženja posla u inostranstvu, jer ovdje više nemamo šta da tražimo – ističe Nikola.

Privrednici “nude” 20 odsto

I iz Unije udruženja poslodavaca RS više puta su naglasili da plate radnika u privredi moraju da budu veće.

– Naše procjene pokazuju da će plate u privredi u naredne tri godine biti povećane za oko 20 odsto. Uslov za to je rasterećenje privrede, odnosno smanjenje poreza na plate, na kojem insistiramo već nekoliko godina. Krajnje je vrijeme da se to učini – rekli su ranije u ovoj uniji.

Njihova analiza je pokazala da oko 80.000 radnika u realnom sektoru, od kojih je polovina zaposlena u prerađivačkoj industriji, radi za preko 200.000 penzionera, 120.000 nezaposlenih, 50.000 studenata, oko 200.000 djece i učenika, te za 80.000 radnika u trgovini i uslugama i isto toliko zaposlenih u javnom sektoru.

Masovni odlazak

Iz BiH je lane samo u Sloveniju i Njemačku zvanično otišlo sedam puta više radnika nego 2013. godine.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, ove dvije države su prije tri godine izdale 847, a u 2016. čak 5.857 radnih dozvola. U Njemačku uglavnom odlaze medicinske sestre, a u Sloveniju vozači, varioci, zidari i mnoge druge zanatlije.

Od 2013. BiH je napustilo 150.000 ljudi, od čega je oko 10 odsto otišlo na osnovu dobijenih radnih dozvola, a ostali zahvaljujući rođacima i prijateljima.

Izvor: capital.ba