Manastir Ostrog posjetili su mnogi, takođe gledali smo ga na slikama, ali snimak dronom iz vazduha u kom manastir izvire u svoj svojoj veličanstvenosti je neprocjenjiv.

Brojna su čuda koja su se desila nad moštima Svetog Vasilija Ostroškog, upravo na Ostrogu.

Manastir Ostrog je smješten na skoro vertikalnom terenu, visoko u ogromnoj Ostroškoj Gredi, u blizini Nikšića. Sa vrha se pruža veličanstven pogled na Bjelopavlićku ravnicu i najvažnije je mjesto pravoslavnog hodočašća ne samo u Crnoj Gori. Kompleks obuhvata dva dijela, od kojih je prvi i veći Donji manastir, smješten oko Crkve Svete Trojice, sagrađene 1824. godine, oko koje je većina manastirskih objekata, uključujući i konak.

Do bijelog, gornjeg manastira, ugrađenog u stijenu, stiže se usponom uzanom stazicom, dužine tri kilometra koja vodi uzbrdo, do dve malene pećinske crkve. Jedna je posvećena Svetom Krstu i veličanstveno je oslikana freskama.

Manastir Ostrog je u 17. veku osnovao hercegovački mitropolit Vasilije Ostroški koji je bio vladika Zahumsko-hercegovački od 1639. do 1671. godine. Njegovo tijelo, svete mošti, nalaze se u kovčegu u pećinskoj crkvi manastira Ostrog, posvećenoj Ulasku Bogorodice u hram (Vavedenju svete Bogorodice).

Izvor: telegraf.rs