Манастир Острог посјетили су многи, такође гледали смо га на сликама, али снимак дроном из ваздуха у ком манастир извире у свој својој величанствености је непроцјењив.

Бројна су чуда која су се десила над моштима Светог Василија Острошког, управо на Острогу.

Манастир Острог је смјештен на скоро вертикалном терену, високо у огромној Острошкој Греди, у близини Никшића. Са врха се пружа величанствен поглед на Бјелопавлићку равницу и најважније је мјесто православног ходочашћа не само у Црној Гори. Комплекс обухвата два дијела, од којих је први и већи Доњи манастир, смјештен око Цркве Свете Тројице, саграђене 1824. године, око које је већина манастирских објеката, укључујући и конак.

До бијелог, горњег манастира, уграђеног у стијену, стиже се успоном узаном стазицом, дужине три километра која води узбрдо, до две малене пећинске цркве. Једна је посвећена Светом Крсту и величанствено је осликана фрескама.

Манастир Острог је у 17. веку основао херцеговачки митрополит Василије Острошки који је био владика Захумско-херцеговачки од 1639. до 1671. године. Његово тијело, свете мошти, налазе се у ковчегу у пећинској цркви манастира Острог, посвећеној Уласку Богородице у храм (Ваведењу свете Богородице).

Извор: telegraf.rs