Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је данас у Требињу да је за цијело друштво веома важан и користан дијалог између цркве и других области јавног живота, дијалог у којем једни од других можемо много тога да сазнамо и да научимо.

„Чињеница је да се, овђе у Требињу, већ пету годину окупљају најеминентији стручњаци из различитих области, који кроз форму панел дискусија отварају актуелне теме, од оних са којима се све више суочава човјек у модерном добу, као што је депресија, преко економских тема, до умјетности или изналажења одговора на бројна питања о православној етици и опстанку православних народа“, истакао је Чубриловић у обраћању учесницима симпозијум „Теологија у јавној сфери“.

Предсједник Народне скупштине Српске истакао је да оно што посебно радује јесте велики број младих људи који су се окупили на скупу о теми „Теологија у јавној сфери“ и који са пажњом, великим преџнањем, са научним и стручним изазвом, дају посебну атмосферу и носе посебну поруку овог скупа, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

„Та порука је да људи који, иако другачије размишљају, било свјетовно или духовно, имају о чему да разговарају и да у том дијалогу могу нешто ново да науче, да коригују своје ставове, иако на одређена актуелна питања гледају са различитих теоријских и практичних аспеката“, истакао је Чубриловић.

Он је рекао да управо младим људима жели данас да упути важну поруку а то је да од старијих и искуснијих узму само оно што је добро и корисно, да наставе да граде друштво и заједништво у свему, и више и боље.

„Све што сматрате да смо добро започели, на вама је да наставите и надоградите. Зато, је и ваша одговорност велика. Она је у овом тренутку већа од одговорности коју имамо ми као носиоци јавног, и политичког, и духовног живота у протеклим годинама. Ваша одговорност је да градите бољу, богатију и духовнију будућност“, поручио је Чубриловић.

Он је оцијенио да је симпозијум „Теологија у јавној сфери“, као и присуство велликог броја учесника гаранција да ће та будућност бити много боља и много садржајнија од садашњости.

Чубриловић је захвалио свима на учешћу на овом значајном симпозијуму, а посебно гостима, еминентим учесницима, професорима и теолозима из САД, Велике Британије, Грчке, Њемачке, Србије и Црне Горе, пожељевши им угодан боравак у Требињу и у Републици Српској.

„Велика ми је част да вас поздравим и да вам пожелим успјешан рад у име Народне скупштине Републике Српске и своје име. Веома користан је овај дијалог који је епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије прије пет година започео о улози теологије у нашем друштву, односно у јавној сфери“, закључио је Чубриловић у обраћању учесницима симпозијума у Требињу.

Извор: rtvbn.com