Мандатар за састав нове црногорске владе Душко Марковић предложио је понедјељак на сједници парламента састав нове црногорске владе у којој ће бити 19 министара, који је црногорски парламент већином гласова у цијелости прихватио те потврдио нову црногорску владу.

 Најбитније ресоре покриват ће кадрови из владајуће Демократске партије социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића. Тако ће министар вањских послова бити Срђан Дармановић, досадашњи велепосланик Црне Горе у Вашингтону, министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић, досадашњи челник парламентарног одбора за сигурност, док ће министар правосуђа и потпредсједник владе бити Зоран Пажин, који је био и досадашњи министар правосуђа.

Мањинске странке добиле су пет мјеста у новој влади. Марија Вучиновић из Хрватске грађанске иницијативе (ХГИ) бит ће и даље министрица без портфеља, као и у претходној влади.

Избору владе у црногорском парламенту није присуствовао нити један од 39 посланика опозиције, који су најавили бојкот све док државно тужилаштво не оконча истрагу о планираним терористичким нападима 16. октобра на институције и планирању ликвидације премијера Мила Ђукановића. Влада је добила подршку 42 заступника у парламенту односно потребну већину.

„Рука правде мора стићи све који су намјеравали да на бруталан начин ударе у темеље државе“, поручио је представљајући састав владе мандатар Марковић, наводећи да ће „нова извршна власт подржати расвјетљавање детаља у вези са догађајима током изборног дана“.

„Опредијељеност ове владе је недвосмислена – видимо Црну Гору као чланицу НАТО и ЕУ“, казао је Марковић.

Нови црногорски премијер до сада је у влади Мила Ђукановића обављао дужност потпредсједника владе и потпредсједник је владајуће Демократске партије социјалиста.

Он је рекао да ће већу пажњу посветити интензивирању односа са сусједима, с ЕУ, са САД и Кином, а настојаће превладати неразумијевање у односима с Русијом.

 

Извор: Агенције