Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske radi na pripremi zakona kojim bi ćirilica bila normirana kao glavno pismo u RS, saznaje “EuroBlic”.

Izvori našeg lista otkrivaju da bi navedeno zakonsko rešenje, kojim bi svim republičkim institucijama i ustanovama bilo propisano obavezno korištenje ćirilice, skoro pa doslovno bilo prepisano iz pripremanog novog zakona u Srbiji. Time bi, praktično, bili ispunjeni i zaključci iz još neusvojene Deklaracije o zaštiti srpskog jezika i kulture koju su u julu prošle godine najavili predsednici Srbije i RS.

– Radne grupe zadužene za pripremu zakona rade punom parom. Realno je očekivati da bi se novi zakon mogao naći pred poslanicima Narodne skupštine RS najkasnije za tri do četiri meseca – otkrivaju naši izvori.

U navedenom zakonu bi se tako, kako saznajemo, između ostalog trebala naći i odredba da je ćirilica matično pismo srpskog naroda te da je zbog toga obavezno njeno korištenje u službenoj prepisci svih republičkih institucija, javnih i naučnih ustanova, organa lokalne samouprave, preduzeća, kao i medija u kojima je većinski vlasnik država. Za one koji ne budu poštovali odredbe ovog zakona bile bi predviđene oštre novčane kazne.

– Ovim zakonom će praktično biti prevaziđene i prepreke koje su postojale oko najavljivane Deklaracije o zaštiti srpskog jezika i kulture. Iako su predsednici Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik još pre godinu dana obećali usvajanje takve deklaracije zbog pritisaka sa Zapada do njenog formalnog potvrđivanja u parlamentima RS i Srbije nije došlo. Planiranim zakonom biće provedeno sve ono što je predviđeno delaracijom. To ne znači da će latinica biti izbačena iz upotrebe, već da će ona biti korištena isključivo kao pomoćno pismo – ističu naši sagovornici.

Ministar prosvete i kulture RS Dane Malešević juče je bio nedostupan za komentar o ovoj temi. S druge strane, poznati srpski lingvista Miloš Kovačević za “EuroBlic” potvrđuje da su ljudi od struke još u maju ove godine počeli da rade na pripremi zakona koji će, kako kaže, zaštititi ćirilicu u Srpskoj i postaviti je na mesto koje joj pripada.

– Znam da je u maju formirana komisija koja bi trebalo da pomogne oko izrade tog zakona. Ne znam u kojoj fazi je trenutno njihov  rad – kaže Kovačević.

U predlogu izmena i dopuna Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama Vlade Srbije, koji bi uskoro trebalo da se nađe pred Skupštinom Srbije, latinica se takođe definiše kao pomoćno pismo uz obavezu da ćirilica ima prednost. Ukoliko institucije kojima zakon propisuje obaveznu upotrebu ćirilice prekrše tu obavezu zaprećene su novčane kazne. Kako su preneli pojedini mediji, odgovorno lice u instituciji bi za ignorisanje ćirilice moglo biti kažnjeno od 45 do 850 evra, kazna za preduzeće koje latinicom ispiše naziv robe i usluga, uputstvo za upotrebu, deklaraciju ili garantni list iznosila bi od 4.200 do 8.500 evra, dok bi odgovorno lice u takvim preduzećima moralo da plati kaznu do 600 evra.

Zajednički programi

Osim najave o skoro istovremenom usvajanju zakona kojim se ćirilica proglašava glavnim pismom, vlasti iz Banjaluke i Beograda još ranije su najavili da bi od septembra u školama trebalo da se primenjuje isti nastavni program za nacionalne predmete. Sa zajedničke tematske sednice Odbora za obrazovanje Skupština Srbije i RS, koja je održana pre mesec dana, poručeno je da Srbi imaju pravo na svoju nauku i da decu uče po istim programima za srpski jezik, istoriju i geografiju.

 

Izvor: Blic.rs