Cipele proizvedene u BiH nose stanovnici brojnih drugih država kao što su Japan, Amerika, Holandija i Italija, a široka je i lepeza zemalja u koje izvozimo odjeću poput Norveške, Njemačke, pa čak i Južne Koreje.

Iako su u BiH brojna preduzeća u proteklim decenijama zatvorena ili dovedena na rub propasti, ima i onih koja uspješno posluju i svojim proizvodima dobijaju tržišnu utakmicu na zahtjevnim tržištima, gdje potrošači imaju istančane ukuse.

Kompanija „Alma-Ras“ Olovo, koja se bavi proizvodnjom rublja i spavaćeg programa za sve generacije, svoje proizvode izvozi u  Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Norvešku, Njemačku i Južnu Koreju.

I to nije sve jer je rukovodstvo ovog preduzeća, kako kažu, u završnim pregovorima za izvoz u Sloveniju, Kosovo, Albaniju, Francusku i Rusiju, a u toku su i pregovori sa zemljama Persijskog zaliva.

„Izvozi se kompletan proizvodni program. Naši ino-partneri su izuzetno zadovoljni kako izgledom naših proizvoda, tako i kvalitetom. Informacije koje dobijamo od njih, a koje dolaze od njihovih kupaca, su da su kupci u prvi momenat pozitivno iznenađeni dizajnom i kvalitetom proizvoda koji dolazi iz BiH, a nakon toga dolazi zadovoljstvo mogućnošću kupovine finog veša i spavaćeg programa koji je izrađen od prirodnih materijala i koji ima fer cijenu“, naveli su iz kompanije „Alma-Ras“.

Jedna od tekstilnih firmi koje izvoze na inostrana tržišta je i preduzeće „HM promet“ iz Maglaja, gdje je zaposleno oko 330 radnika koji, između ostalog, kroje i radne uniforme za potrebe izvoza u Njemačku.

„Među krajnjim korisnicima naših proizvoda su ‘Mercedes’, BMW, ‘KIA motors’, ‘Nissan’, kao i veliki trgovinski lanci kojima šijemo radne uniforme“, kazali su u tom preduzeću.

Bosiljka Dejanović, direktor preduzeća „Sana Linea“ iz Kostajnice, kaže da njihove proizvode izvoze na tržište Njemačke, te u Sloveniju i Srbiju.

„Kada je riječ o njemačkom tržištu, izvozimo im proizvode od njihovih sirovina, a naš je rad. Što se tiče naše kolekcije, izvozimo u Sloveniju i Srbiju. Riječ je o ženskoj lakoj kolekciji – bluzama, kostimima, haljinama“, navela je Dejanovićeva.

Pored tekstilnih preduzeća, izvozom se mogu pohvaliti i neke fabrike iz BiH koje proizvode obuću. Marinko Umičević, tehnički direktor Tvornice obuće „Bema“ Banjaluka, kaže da cipele proizvedene u ovoj fabrici nose stanovnici Italije, Njemačke, Austrije, Holandije, Japana, Amerike…

Izvor: Nezavisne novine