Bosnu i Hercegovinu, kao i region, juče je zahvatio ciklon „Ines“, koji u narednih nekoliko dana donosi dosta snijega i temperature koje će se spustiti i do 20 stepeni ispod nule, upozoravaju meteorolozi.

„Niske temperature očekuju se do 4. januara 2015. godine, a kretaće se od minus tri do minus 13 stepeni Celzijusovih, a u Hercegovini od minus sedam do minus jedan stepen ispod nule“, saopštili su iz Hidrometeorološkog zavoda FBiH.

Od 5. januara iduće godine čeka nas nagli prestanak padavina i rast temperatura, pri čemu prosječne temperature prognoziraju od  minus pet do nula stepeni, a u Hercegovini od tri do šest stepeni Celzijusovih.

Milica Đorđević, dežurni meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu RS, kaže kako će najveći minusi biti u posljednjoj noći ove i prvom danu nove godine.

„Ciklon ‘Ines’ donosi hladan artički vazduh, koji se spušta sa krajnjeg sjevera Evrope i koji će u narednih šest dana donijeti hladno vrijeme. Temperature će opadati i neće rasti iznad nule. U noći sa 31. decembra na 1. januar jutarnja temperatura će biti od minus 10 do minus 15 stepeni, a u višim predjelima i do minus 20 stepeni“, kazala je ona.

Ipak, kako je poručila, nema potrebe za podizanjem panike, jer su prije samo nekoliko godina bilježene mnogo niže temperature i veće visine snijega.

Inače, snijeg, koji u pojedinim dijelovima zemlje pada od petka, juče je zasuo i ostatak zemlje, a u zavisnosti od nadmorske visine njegova visina se kreće od 10 do 30 centimetara.

Tradicionalno, sa prvim većim nanosima došlo je i do problema u odvijanju saobraćaja, posebno preko planinskih prevoja.

Izvor: Nezavisne novine