Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u februaru su u prosjeku bile niže za 0,2 odsto u odnosu na januar.

 

 

Hrana i bezalkoholna pića u februaru su u prosjeku bili skulji za 0,7 odsto, alkoholna pića i duvan za 0,1 odsto, a zdravstvo za 0,2 odsto, saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH.

Odjeća i obuća bili su jeftiniji za 1,4 odsto, stanovanje, voda, električna energija, gas i drugi energenti za 0,2 odsto, namještaj, aparati za domćinstvo, te redovno održavanje kuće za 0,6 odsto, prevoz za dva odsto, te ostala dobra i usluge za 1,1 odsto.

U ostalim odjeljcima prema namjeni potrošnje, za isti period nisu zabilježene prosječne mjesečne promjene nivoa cijena.

Cijene u februaru ove, u odnosu na isti na isti mjesec prošle godine, niže su za 1,3 odsto.

Prosječni pad cijena zabilježili su hrana i bezalkoholna pića za 1,3 odsto, odjeća i obuća za 9,1 odsto, stanovanje, voda, električna energija, gas i drugi energenti za 0,2 osto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 0,7 odsto, prevoz za 6,9 odsto, rekreacija i kultura za 0,2 odsto, te ostala dobra i usluge za 0,5 odsto.

Prosječni rast cijena u februaru ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, zabilježili su alkoholna pića i duvan za 9,5 odsto, zdravstvo za 0,6 odsto, obrazovanje za 1,5 odsto, te restorani i hoteli za 0,8 odsto.

Izvor: RTRS