Glavni grad Litvanije Viljnus pretvoren je u ogromni “open-air” kafić. Vlasti su poslije popuštanja mjera zaštite od korona virusa dozvolile ugostiteljima da postave stolove po javnoj površini bez da budu kažnjeni, a sve kako bi građani bili zadovoljni, a socijalna distanca među njima zadovoljena, prenosi 24sata.hr. 

Način je to na koji ova zemlja polako popušta sa restrikcijama. Trgovine, frizeri, saloni za uljepšavanje, biblioteke, muzeji i kafići opet su otvoreni širom ove zemlje od ponedjeljka.

Zasigurno da bi ovakve ideje i popustljivost prema ugostiteljima i u Hercegovini umnogome osnažile ovu branšu koja je jedna od najpogođenijih pandemijom virusa korona. Ugostitelji u Republici Srpskoj ne rade od sredine marta, a najavljena pomoć Vlade RS se još čeka. U zavisnosti od epidemiološke situacije kafići i restorani ne mogu očekivati početak rada prije 11. maja, najavljeno je ranije od strane nadležnih.

S obzirom da je u pitanju komunalna regulativa koja je u nadležnosti gradova i opština, litvanski primjer je veoma lako primjenjiv, a obradovao bi kako ugostitelje, tako i građane koji su željni opuštanja i razonode. Na ovaj način bi socijalna distanca, koja će ostati neminovnost i poslije početka rada ugostitelja, bila mnogo lakše zadovoljena što bi značilo i mnogo manje posla za nadležne i mnogo manje potrebe za represivnim aktivnostima u cilju kontrole poštovanja zaštitnih mjera.

„Prolazi, trgovi, ulice – obližnji kafići moći će ih koristiti bez da ih kaznimo. Samo otvorite, radite, očuvajte radna mjesta i održite Viljnius živim“, rekao je ovim povodom gradonačelnik Viljnusa.

Više od 162 kafića u glavnom gradu Litvanije se prijavilo da će iskoristiti ovu dozvolu i preporuku vladajućih, a Vlada je odgovorila da će nekako pribaviti još mjesta bude li to potrebno.

Uzimajući u obzir turistički pečat koji nosi prije svega Trebinje, jedna ovakva odluka bi svakako išla i u prilog popravljanju imidža i povratku na stare staze turističkog rasta.

 

HP, april 2020.