Гледајући цртане филмове, четворогодишња Миа Петијевић из Требиња, научила је енглески језик до те мјере да га данас говори готово једнако добро као и матерњи, српски. Професори енглеског језика из Едукативног центра, који Миа однедавно похађа кажу да дјевојчица енглески говори течно као да је одрасла у Америци, те да је несумњиво ријеч о великом таленту.

Малена Миа са свега четири године изузетно течно говори енгелски. Можда ништа не би било чудно да Миа расте у двојезичној средини или да у се њеној кући активно говори овај језик.

Све што зна научила је сама и то гледајући цртаће, а њено несвакидашње умијеће и породица је открила сасвим случајно.

Професори и познаваоци енглеског језика тврде да Мија течно говори и да има знање као просјечан средњошколац.

Дешава јој се да у свакодневној комуникацији са родитељима умјесто српских користи енглеске ријечи. О цртаћима, омиљеним луткама и играма разговара и са дедом Миланом из Канаде. Он каже да Миа много боље говори енглески, него што он говори српски језик и да се по изговору и акценту не би разликовала од својих вршњака у Канади.

Ова четврогодишњакиња брзо усваја нове ријечи и без грешеке их примјењује у конверзацији. Како би знање усавршила однедавно похађа курс енглеског језика. Најмлађи је, али и најбољи полазник, кажу у школици страних језика.

Миа је најбољи доказ да се кроз игру и гледајући цртане филмове може научити много.

Можда ће једног дана бити професор енглеског језика, а ако и не, сасвим је сигурно да већ сада без проблема може разговарати са вршњацима из цијелог свијета.

А можемо само замислити шта ће бити кад Миа научи да пише и чита свој матерњи језик или почне гледати цртаће на њемачком, италијанском или шпанском језику.

Опширније погледајте у прилогу: