Познато је да је маслиново уље прави извор здравља, али оно је чак и више од тога. Откривамо зашто треба да конзумирате 1 кашику маслиновог уља сваког јутра.

Маслиново уље се од давнина користи у многе сврхе – од здравља, преко његе до исхране. Оно што маслиново уље чини супер храном јесте висок ниво мононезасићених масти, посебно олеинске киселине и различитих антиоксиданата.

Антиканцерогено дејство
Својства екстра дјевичанског маслиновог уља су од помоћи против неколико врста рака. Када су вршена истраживања, најбољи резултати су се показали у случају рака дојке и органа за варење.

Деменција
Један од узрока Алцхајмерове болести је повећана акумулација бета-амилоида у мозгу. Тим стручњака са Универзитета Монро у Луизијани открио је да олеокантал, једињење које се налази у екстра дјевичанском маслиновом уљу, има моћ да контролише ниво бета-амилоида и значајно повећава његово чишћење.

Шећер у крви
Екстра дјевичанско маслиново уље је показало способност да смањи учесталост дијабетеса. Маслиново уље може да буде од помоћи у лијечењу дијабетеса типа 2, када се користи конзумира, али и користи за спољашњу употребу.

Крвни притисак
Студија објављена у стручном часопису Archives of Internal Medicine, показала је да су учесници са високим крвним притиском на крају смањили унос лијекова, захваљујући конзумирању 30-40 г екстра дјевичанског маслиновог уља сваког јутра.

 

Извор: Независне новине