Група од педесетак чешких туриста камповала је на планинском превоју Чемерно, гдје према традицији, сваке године бораве у овом гатачком селу због чистог ваздуха и природних љепота.
Туристи су на пропутовању у Сарајево имали прилику да ноће у планинарским домовима и хотелима, али кажу да ништа не може замијенити ваздух на Чемерну и менталитет овдашњих људи.

„Много путујемо, али ова планина је најљепша и са пуно потенцијала. Радо бисмо Чемерно посјетили и током зиме, али, нажалост ,немамо услова. Штета што није изграђен овај хотел, јер се налази на правом мјесту и близу пута. Надамо се да ће неко препознати значај Чемерна за љетни и зимски туризам и овај хотел ставити у функцију“, каже Јан из Прага и додаје да је фасциниран и брдима која би се могла одлично искористити за скијалишта.

Мјештани Чемерна радују се туристима из Чешке којима продају домаће производе – сир и кајмак.

Домаћица Зорка Супић каже да Чеси купују, али у малим количинама – по 100 грама кајмака и највише по килограм сира.

„Нека они нама долазе. Волимо да нам се чује граја по селу, а и добри су људи“, каже Зорка.

Село Чемерно налази се на надморској висини од 1.350 метара, а препознатљиво је и по ливадама пуним љековитих трава. Многи су овдје камповали по неколико дана.

Прије рата на Чемерну је почела изградња импозантног хотела, али су радови обустављени почетком 1991. године од када овај објекат чека новог власника.

 

Извор: Срна