Упркос пљусковима који нас очекују вечерас и сутра, септембар 2016. године ће, по свему судећи, бити један од најсунчанијих досада.

 

Цијела 2016. година је била таква. Од 1880, када је почело мјерење температуре, љета трају све дуже и дуже. Првих шест мјесеци су и појединачно и скупа били најтоплији, и током прве половине године просјечна температура је била за 1,4 степена Целзијуса већа него за исти период 2015, преноси НАСА.

Рушећи све рекорде, изгледа да ће 2016. надмашити 2015. годину, која је недавно проглашена за најтоплију икада.

Septembar malo topliji nego prošle godine

-Очекује се продужено љето, септембар ће бити мало топлији него прошле године, али температуре неће бити праве љетње – рекао је за „Блиц“ метереолог Недељко Тодоровић.

Кад стиже права јесен?

Такве температуре пољопривредници ће дочекати раширених руку – што због лијепог времена за пољске радове, што због јесењих сорти разног воћа, које зру све до првог мраза. Права јесен нам стиже тек у октобру, али ако је веровати дугорочној прогнози, и она ће бити блага, са периодима кишног времена који се очекују тек у посљедњој недјељи.

Научници, међутим, упозоравају да овакве температурне промјене нису нимало добре.

НАСА бележи да се ледена површина Северног леденог океана протекле деценије смањила за 13,4 одсто. Сајенс магазин је пре три дана пренео да ће, ако се не предузму озбиљне мере, до 2050. године изумрети чак 800.000 врста биљног и животињског света, и да ће једног дана од нас остати само фосилна пластика и радиоактивни елементи из нуклеарних бомби.

По њима, брзо ће доћи време када ће од четири различита годишња доба остати само приче. Међутим, не деле сви такво мишљење.

– То су само нечије пројекције, замишљања како ће клима изгледати кроз неколико година. Но, не може клима да уништи биљне и животињске врсте -то чини само човек и његово деловање. У Србији ни привредници, ни било ко други нема разлога да страхује од климатских промена – додао је Тодоровић.

 

Извор: 6yka.com