Uprkos pljuskovima koji nas očekuju večeras i sutra, septembar 2016. godine će, po svemu sudeći, biti jedan od najsunčanijih dosada.

 

Cijela 2016. godina je bila takva. Od 1880, kada je počelo mjerenje temperature, ljeta traju sve duže i duže. Prvih šest mjeseci su i pojedinačno i skupa bili najtopliji, i tokom prve polovine godine prosječna temperatura je bila za 1,4 stepena Celzijusa veća nego za isti period 2015, prenosi NASA.

Rušeći sve rekorde, izgleda da će 2016. nadmašiti 2015. godinu, koja je nedavno proglašena za najtopliju ikada.

Septembar malo topliji nego prošle godine

-Očekuje se produženo ljeto, septembar će biti malo topliji nego prošle godine, ali temperature neće biti prave ljetnje – rekao je za „Blic“ metereolog Nedeljko Todorović.

Kad stiže prava jesen?

Takve temperature poljoprivrednici će dočekati raširenih ruku – što zbog lijepog vremena za poljske radove, što zbog jesenjih sorti raznog voća, koje zru sve do prvog mraza. Prava jesen nam stiže tek u oktobru, ali ako je verovati dugoročnoj prognozi, i ona će biti blaga, sa periodima kišnog vremena koji se očekuju tek u posljednjoj nedjelji.

Naučnici, međutim, upozoravaju da ovakve temperaturne promjene nisu nimalo dobre.

NASA beleži da se ledena površina Severnog ledenog okeana protekle decenije smanjila za 13,4 odsto. Sajens magazin je pre tri dana preneo da će, ako se ne preduzmu ozbiljne mere, do 2050. godine izumreti čak 800.000 vrsta biljnog i životinjskog sveta, i da će jednog dana od nas ostati samo fosilna plastika i radioaktivni elementi iz nuklearnih bombi.

Po njima, brzo će doći vreme kada će od četiri različita godišnja doba ostati samo priče. Međutim, ne dele svi takvo mišljenje.

– To su samo nečije projekcije, zamišljanja kako će klima izgledati kroz nekoliko godina. No, ne može klima da uništi biljne i životinjske vrste -to čini samo čovek i njegovo delovanje. U Srbiji ni privrednici, ni bilo ko drugi nema razloga da strahuje od klimatskih promena – dodao je Todorović.

 

Izvor: 6yka.com