Nakon „mršave“ skijaške sezone zabilježene početkom godine, a potom katastrofalnih majskih poplava te dugog kišnog perioda u ljetnim mjesecima, turistički radnici u BiH mogu da odahnu, jer statističari ukazuju na ohrabrujuće najnovije podatke o rezultatima bh. turizma.

Naime, prema informacijama Agencije za statistiku BiH, u avgustu nas je posjetilo 102.727 turista, a ostvareno je 223.849 noćenja.

Ove brojke ukazuju na rast od nekoliko procenata u odnosu na prošlogodišnji avgust, ali je zato poređenje s julom tekuće godine znatno optimističnije.

„Turisti su u avgustu ostvarili za 39,4 odsto više posjeta u odnosu na juli, a ostvarili su i 40,3 odsto više noćenja“, saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH.

Svakako, još je bitniji podatak iz kojeg se nedvosmisleno može zaključiti da su bh. turističke atrakcije sve jači magnet za turiste koji dolaze izvana.

„Broj noćenja stranih turista u avgustu bio je veći za 53,1 odsto u odnosu na juli“, naveli su iz Agencije za statistiku BiH.

Kada se prisjete nedaća koje su ih pratile od početka godine i osvrnu se na postignute rezultate, turistički radnici u BiH zadovoljno trljaju ruke.

„Desilo nam se ove godine sve negativno što se može desiti, kada je riječ o prirodnim, ali i ljudskim faktorima. Prvo, imali smo totalni fijasko u zimskim centrima. U februaru smo imali ljudski faktor – nezadovoljstvo građana iskazano u FBiH, uključujući i rušenje i paljenje zgrada, što je odvratilo ljude da dođu. Onda su bile poplave, a potom i nestabilno vrijeme tokom ljeta“, podsjeća Asja Hadžiefendić-Mešić, portparol Turističkog udruženja BiH.

Uprkos tome, kaže ona, kada se podvuče crta, ova turistička sezona bila je dobra.

„Turiste je dovodilo fantastično kulturno-istorijsko i prirodno nasljeđe BiH. Svakom turisti je veoma bitno da na veoma malom prostoru ima raznovrsnu turističku ponudu. Pri tome, izuzetno gostoprimstvo naših ljudi i gastro ponuda su doveli ljude. A ovu godinu su obilježili i različiti jubileji, kao i sportski događaji“, ukazala je Hadžiefendić-Mešićeva.

Iz Turističke organizacije RS pozivaju se na podatke Republičkog zavoda za statistiku, koji pokazuju da je u avgustu RS posjetilo 24.777 turista, koji su ostvarili 61.622 noćenja.

„Najveću posjetu, pored domaćih turista, ostvaruju gosti iz regiona, odnosno iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, dok se od ostalih evropskih zemalja ističu Italija, Austrija, Turska i Njemačka“, naveli su iz Turističke organizacije RS.

Zanimljivi su i podaci Agencije za statistiku BiH o tome iz kojih država su turisti u BiH najviše ostajali.

„Što se tiče dužine boravka stranih turista u našoj zemlji, na prvom mjestu je Malta sa 6,3 noći, a slijede Egipat sa 4,7 noći, Južnoafrička Republika sa 4,5 noći, Kuvajt sa 3,6 noći i Rusija sa 3,3 noći“, saopštili su iz Agencije za statistiku BiH.

Događaji koji su uzdrmali turizam

– Skijašku sezonu obilježio nedostatak snijega, zbog čega su zaposleni na skijalištima pretrpjeli velike minuse

– Februarski protesti, kada je povrijeđen veći broj osoba, a u nemirima je zapaljeno ili oštećeno više institucija

– Katastrofalne majske poplave prouzrokovale gubitke u svim privrednim granama, uključujući i turizam

– Dugi kišni period tokom ljetnih mjeseci negativno uticao na posjećenost turističkih uzdanica

Izvor: Nezavisne novine